Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: Служебният кабинет изглежда сравнително добре балансиран

Ирена Тодорова: Заложено е на експертното начало на този служебен кабинет, а не толкова на политическото

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет изглежда сравнително добре балансиран, тоест имаме по-ярки леви фигури като вицепремиерът Деница Златева, която е бивш международен секретар на БСП, но има и хора като Илко Семерджиев, който все пак е бил министър при Иван Костов. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политологът Петър Чолаков:

Имам чувството, че в стремежа си да не "клати прекалено много лодката“, президентът Румен Радев като че ли залага прекалено много на стабилността, а не е много сигурно дали хора с различни политически визии и симпатии ще успеят да вземат някакви по-сериозни решения. Основната задача на служебния кабинет все пак е да подготви предсрочните парламентарни избори.

На този етап смятам, че Румен Радев се държи като президент на българите като цяло и в никакъв случай не е разединител на нацията, което е едно добро начало за него, каза Ирена Тодорова, преподавател в НБУ:

Този кабинет е един изключително балансиран кабинет. По всичко личи, че е заложено на неговото по-скоро експертно начало, отколкото на политическото такова, макар голяма част от лицата, които виждаме сред вече обявените служебни министри, да са по-скоро близки до ляво-центристкото политическо пространство, отколкото до лявото, което вероятно е изненада за част от избирателите на Румен Радев и за симпатизантите на БСП. Независимо че Корнелия Нинова десетки пъти обяви, че те по никакъв начин не се намесват в избора на служебния кабинет, предполагам, че негласно са очаквали някаква подадена ръка по-скоро към левицата.

Цялото интервю с Ирена Тодорова и Петър Чолаков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна