Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата "Факт чек" прави дебют в България

| обновено на 02.02.17 в 11:02
Снимка: Архив

Електронното издание "Медиапул" и студентски клуб "Дебати" към Нов Български университет ще реализират за първи път в българското медийно пространство платформата за дебати "Факт чек" (Fact Check) с финансовата подкрепа на институт "Отворено общество" по програмата за студентски иновации. Всяка седмица ще бъдат публикувани анализи и оценки на изказвания на представители на политическия и корпоративния елит в България, подбрани по предварително определени критерии. Иван Донев, който е председател на клуб "Дебати" в Нов Български университет разказа в ефира на "Хоризонт" как ще става този подбор и как ще се прави анализа на изказванията на представителите на политическия и корпоративния елит.

 "Фактчекинг" може да бъдат проведени като събитие, обясни Донев и допълни:

И след това могат да се гледат аргументите и до каква степен те са истина. Глупаво е да мислим, че всички политици лъжат и ни манипулират. Защото има разбира се, такива, които говорят истината и се опитват да помагат на обществото. Ние точно това се опитваме да видим. Кои са тези хора и до каква степен те говорят истината.

Иван Донев каза, че  платформата "Факт чек" е добре позната на Запад и е особено популярна във Великобритания. Повече за нея може да научите, ако чуете цялото интервю - от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна