Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Миланов: Политическото участие на ромите в България и Източна Европа е незадоволително

"Рома Верситас".
Снимка: Фейсбук
Инициативата "Училище Барвалипе", която се занимава с ромската интеграция, настоява партиите от целия политически спектър да привлекат роми с подходяща квалификация и образователен ценз за включване в избирателните листи на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това съобщи Милен Миланов от сдружение "Рома Верситас".

Политическото участие на ромите в България и Източна Европа е незадоволително, посочва Милен Миланов. Според него ромите трябва да бъдат участници в изработването и изпълнението на конкретни политики и действия, свързани с интеграцията на тяхната общност.

"Училище Барвалипе" представлява програма, която насърчава успешната реализация на младите роми с висше образование. Инициативата е подкрепена от фондация "Отворено общество" – Будапеща, допълва Милен Миланов.

Участниците в "Училище Барвалипе" представят Наръчник по правоговор за роми, политици и журналисти. Поводът за неговото създаване е проведено интервю с ромския депутат Александър Методиев от политическа партия ДПС по повод ромската Нова година, излъчено в ефира на БТВ, обяснява Миланов:

През цялото време си говореха политически некоректно както журналистът, така и народният представител. Основните фрази, които се използваха, бяха: "цигански работи", "цигански етнос".

Наръчникът включва становище, което дава научно обяснение на въпроса защо ромите не са цигани, проследявайки факторите, които оказват влияние върху определянето на терминологията, касаеща езика, принадлежността и самоопределението на дадена група. В наръчника са събрани 401 броя писма, написани от български граждани от ромски произход, които апелират в общественото пространство да се говори коректно. Копие от наръчника ще бъде изпратено до председателя на партия ДПС, както и до БТВ.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна