Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щедрите обещания на партиите и възможните им реализации

Калоян Стайков: Голяма част от обещанията на партиите ще си останат в предизборните кампании

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

Голяма част от предизборните обещания ще си останат в предизборните кампании. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" икономистът Калоян Стайков:

Това са обещания, които нямат някаква ясна цел, това са някакви мерки, които се предлагат като някакво решение на проблем, който не знаем какъв е и цел, която също не знаем каква е.

Стайков коментира една от идеите на БСП, свързана с облекчения за младите предприемачи:

И сега има такива облекчения, когато се създават работни места в общини, където безработицата е над средната за страната. Съществуват и програми за поемане на осигуровките от държавата. Като цяло има много мерки, които бяха изпробвани през годините, но те не дават необходимия ефект, защото това са чисто административни мерки, които трябва да замажат някакъв друг проблем, тоест самите региони не са достатъчно атрактивни за инвестиция и администрацията предлага допълнителни стимули, за да ги направи по-атрактивни, но те не стават по атрактивни. Един от проблемите, които не се засягат по никакъв начин, е липсата на квалифицирана работна ръка. Все още не се работи в тази насока. Ако нямате работна ръка, ако населението е с твърде висока средна възраст, младите хора не са там, дори един инвеститор да има желание да направи завод, той няма как да го запълни с хора и съответно няма да се насочи към тези области, а към други. Колкото и да му давате отстъпки от данъци или от осигуровки, няма как да го накарате да инвестира там.

Цялото интервю с Калоян Стайков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени