Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската история на Кристиян Пичолини - от скинхед до посланик на толерантността

Възможно ли е преобразяването на един скинхед от посланик на омразата до адвокат на толерантността? Отговор на този въпрос  търси Ирина Недева, която ни среща с бившия американския скинхед Кристиян Пичолини. Разговорът започва с припомнянето на филма "Американска история Х" с участието на Едуард Нортън, който разказва за трансформацията на един американски неонацист:
Да, добре съм запознат с този филм, казва Пичолини и допълва: Този герой е събирателен образ от три реални истории - едната е моята. 
Като споделя спомените от присъединяването си към неонацистката мрежа, когато е само на 14 години, Кристиян Пичолини отбелязва, че тези които привличат младежи към подобни формации, макар и с различна идеология, действат по сходен начин:
Няма значение дали рикрутърите (тези, които вербуват-бел. ред.) за подобни движения за неонацисти, джихадисти, крайно десни или просто главатари на улични банди - те търсят младежи, които се чувстват аутсайдери, но и младежи които търсят отговори. Понякога идват от разрушени семейства, с родители-алкохолици или среда с много бедност и дрога, от среда с много насилие. Но ето аз не идвах от такова семейство. Но търсех идентичност и беше лесно да падна в ръцете на някой, който ми обещава да съм значим, като сочеше пътя към рая.
Повече за Пичолини и голямата промяна, която преживява, чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна