Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: С 15% се увеличава субсидията за студентите в хуманитарните направления

Снимка: БГНЕС

Субсидията за студентите в хуманитарни професионални направления се увеличава с 15%, съобщи министърът на образованието Николай Денков. След срещата с ректори на университети стана ясно, че Министерството на образованието ще промени методиката за прием.


Министър Денков изрази готовност да бъдат отчетени всички притеснения на работещите в хуманитарните факултети:

Това постановление беше насочено към това да намали дисбалансите в тези професионални направления, не само хуманитарните, а и другите, в които ние обучаваме студенти, които след това не намират реализация, която изисква висше образование. Без да цитирам конкретни професионални направления  /можете да ги видите в рейтинговата система/, ще видите, че част от хуманитарните професионални направления успяват да реализират техните студенти след завършване в рамките на 35-39 проента, което означава, че там има повече завършващи студенти, отколкото в момента може да поеме пазарът на труда.

Основателно се поставя въпроса, че ако ние продължим да използваме същия механиъм, в близко време на много места броят на приетите студенти ще падне под критичен минимум, което не е приемливо за една държава, която трябва да осигури баланс на всички професионални направления, включително и хуманитарните, отбеляза още просветният министър:

Затова министерството поема ангажимента това постановление, което регулира приема, ще бъде променено.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков коментира:

През последните месеци имаше на няколко пъти гласове, че хуманитарните науки са застрашени, което има основание, и тя бяха подкрепени с аргументи, които нямат основание. Сега изтъкнахме двата основни проблема пред хуманитарните науки. Единият е финансирането и този проблем беше решен през януари с повишаването на коефициентите. Вторият проблем е свързан с приема. Трябва да се намери такава формула, която да осигурява развитието на кадрите в тези изключително важни области за страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени