Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Гражданският изборен борд може да се превърне във формален буфер

Ива Таралежкова
Снимка: www.fgu.bg

От Форум „Гражданско участие“ са отправили писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков с предложения да се изяснят функциите, правомощията и критериите за подбор на неправителствените организации, които ще влязат в т.нар. Граждански изборен борд, за чието създаване апелира премиерът. Това съобщи в интервю за предаването "12+3" Ива Таралежкова от Форума, според която липсва достатъчно конкретна информация относно работата на Борда:

Ако от самото начало не са ясни функциите и правомощията на участващите организации, той ще се превърне във формален инструмент, в буфер, който ще обере негативите на общественото мнение.

Наблюденията от множество граждански и обществени съвети сочат, че те са създавани с много позитивна енергия, но впоследствие тяхното участие се оказва формално, а предложенията им не се вземат предвид при формирането на политики, посочи експертът:

НПО много често се използват за извинение, за буфер, когато не се случват добре политиките.

Ние сме в кампания от подаването на оставката на предишното правителство и сме постоянно в море от информация и дезинформация, което ни залива от всички страни с доста враждебни вълни, коментира още Ива Таралежкова:

Свидетели сме на невероятно предлагане на обещания, които в много от случаите биват лесно оборвани с аргументи от експерти като нереалистични.

Ето защо във Форум „Гражданско участие“ обмислят система за проверка на фактите и реалистичността на дадено обещание или предложение, което ще се случва на специална платформа:

Дори да се проверят само една или две от темите, защото всъщност не са толкова много темите, които се предлагат в политическото пространство като теми за промяна.

В момента се уточняват технически параметри на платформата, чието пускане предстои.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна