Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Валентин отключва и любовни депресии

Снимка: БГНЕС

Празникът на влюбените е ден, който може да отключи и състояния на депресия и тревожност. Наблюдава се и увеличаване на опитите за самоубийства вследствие на нещастна любов. Това важи в голяма степен за подрастващите.

Психиатърът д-р Румяна Динолова, главен експерт в отдел "Психично здраве" на Националния център за обществено здраве и анализи, обясни:

Истината е, че няма конкретно изследване, което да потвърждава или отхвърля дали точно 14-ти февруари е проблемна дата, която отключва депресията. Има други причини, които трябва да са налице, за да може несподелената любов да премине от обективно и нормално чувство на потиснатост и разочарование в депресия. Тийнейджърите тежко изживяват несподелената любов и родителите не би трябвало да не обръщат внимание и да игнорират чувствата им, а да им помогнат да преодолеят кризата. Това, което показват събираните данни е, че най-честата причина за самоубийства при тийнейджърите е конфликтът с родителите и после раздяла с любимия.

За 12,13,14-годишните е много важно да бъдеш харесван и популярен и едно отхвърляне от противоположния пол може да доведе до импулсивни действия, свързани с опит за самоубийство. Статистиката за самоубийствата се води по възрастови групи.

Самоубийството не е едномоментен акт. Мислите за самоубийство се продуцират в главата на човек от различни емоционални състояния и те са свързани с депресивното състояние, изтъкна още д-р Динолова. Тя е категорична, че родителите трябва да подкрепят децата си, когато са влюбени - щастливо или нещастно:

Когато си силно влюбен, загубваш ясна представа за нещата и се намираш в една изолирана вселена, създадена от двама души. Особено за тийнейджърите, когато има раздяла в тази възраст, за тях това е много драматично. Да не се игнорират болката и тъгата. Да се даде възможност на тийнейджъра да преболедува това, като родителите просто извървят с него този път, остават спокойни и говорят с него на тази тема - какво чувства и какво преживява. 


Д-р Динолова е завършила медицина в Медицински университет - Плевен, а в момента работи в УМБАЛ „Александровска” като психиатър. Тя работи към Национален център по обществено здраве и анализи, който изпълнява проект "Подобрени услуги за психично здраве по програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве", с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 и финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.


Още за празника Свети Валентин и възможните рискове, които крие, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени