Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Искането на "Булгаргаз" за поскъпване на газа е необосновано високо

Председателят на КЕВР добави, че няма да има и корекции в сметките за ток в последните три месеца, след като ВАС отхвърли наредбата за ценообразуването на електроенергията

| обновено на 16.02.17 в 14:22
Снимка: БГНЕС

Председателят на КЕВР Иван Иванов смята за необосновано високо искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ от 1-ви април с повече от 32%. Иванов посочи:

Това, което те са направили като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и структуриране по начин, че в официалното си предложение този процент да бъде по-малък. Нека не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са топлинната и цената на топлинната енергия, на високоефективната електрическа енергия и накрая - електроенергията за битови нужди. Но заедно с това природният газ се явява и енергоносител, който се използва в немалка чост от производствата на различни стоки.


От Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха още, че обмислят уеднаквяване на общите условия в договорите на топлофикациите с потребителите след авариите в София и Габрово. Потърпевшите клиенти трябва да търсят обезщетения от дружествата, обясни председателят на комисията Иван Иванов. Той добави, че няма да има и корекции в сметките за ток в последните три месеца, след като Върховният административен съд отхвърли наредбата за ценообразуването на електроенергията:

Цените са определени правилно. Правният вакуум касае друг вид отношение при търговията с електрическа енергия и именно, за да се запълни този правен вакуум, максимално бързо Комисията прие нова наредба. Гражданите могат да бъдат напълно спокойни, че всичко това, което е определено още на първи юли миналата година като цени на електрическата енергия, са валидни към момента. Няма никакви проблеми.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени