Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Няма финансов проблем с медицинските университети

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Финансов проблем с медицинските университети няма. Важно е как да се използват наличните ресурси, за да се развият и другите висши училища и техните направления. Това каза след среща с ректорите на медицинските висши училища у нас министърът на образованието Николай Денков:

Уточнихме отново, че няма намаление или има съвсем намаление под процент в две от висшите училища, които обучават в медицина, докато в другите има увеличение на субсидията за тази календарна година, включително увеличението нетно е по-голямо, отколкото намалението. Поех ангажимента, че през следващите два-три месеца няма да променяме съответните коефициенти за професионалните направления, няма да намаляваме броя за прием за тази академична година. Ще търсим други средства, за да подпомогнем другите професионални направления.

Проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна, изрази задоволство от срещата:

Фиксирахме повечето от проблемите, които касаят медицинските университети - и качеството на преподаването, и финансирането на образованието, и развитието на материално-техническата база. Стигнахме до общото мнение, че диспропорциите, които са факт, трябва да се решават. Не може да има такава огромна разлика между отделните професионални направления, но това трябва да стане с увеличаване на тези, които през годините са били подценявани, а не за намаляване на тези, които работят добре. Срещнахме пълна подкрепа.

Медицинското образование в България е много качествено и е за пример в много отношения, посочи още министър Николай Денков. По думите му, другите направления трябва да се поучат от примера им - как могат да се привлекат чуждестранни студенти, или как да се използва комбинацията от държавна субсидия с привличане на студенти от чужбина и таксите от тях.

Обсъден е бил и проблемът с изтичането на медицински кадри извън страната и се планира среща със здравния министър по темата. Във връзка с напускането на медиците след тяхното дипломиране, Денков изтъкна, че е привърженик на идеята за допълнителни стипендии или стаж, срещу което студентите да поемат определени ангажименти.

Всички мнения, изразени след срещата, слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна