Таксите за потребителите на пенсионните фондове няма да се увеличават

Даниела Петкова
БГНЕС

Не се предвижда повторно провеждане на стрес тестове на пенсионните фондове. Активи, които веднъж вече са проверени, няма да бъдат проверявани повторно, обясни в интервю за "Преди всички" Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните дружества по повод информацията, че Комисията за финансов надзор иска нови проверки на пенсионните фондове и застрахователите:
 

КФН в момента би искала да възложи на независим оценител да прегледа движението на проверените вече активи във втората половина на годината, защото ако трябва тези резултати от стрес тестовете, които просто бяха оповестени на обществеността, да бъдат наистина узаконени, то те трябва да се отразят в балансовите отчети за съответната година, а балансовата година е от 1-ви януари до 31-ви декември. В този смисъл трябва да се извърши един такъв преглед, за да е ясно какво съответните компании трябва да оповестят в балансовите си отчети за цялата 2016 година.

Таксите за потребителите на пенсионните фондове няма да се увеличават, въпреки че на дружествата им се налагат все по-големи плащания, заяви още Даниела Петкова. За проверката на балансите на дружествата обаче ще трябва те да си платят на външна одиторска фирма. Също така комисията иска да повиши таксите си към всички поднадзорни дружества, припомни Петкова:

Това увеличаване на разходите, било то чрез плащане на независими оценители или повишаване на таксите за надзорния орган, няма да се отрази добре на по-малките пенсионни фондове – печалбите им може и да не им позволят такива големи разходи, няма да могат да издържат.

Вчерашната среща беше свързана с евентуално предстоящи промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, но въпросът, който трябва в най-скоро време да се уреди, е свързан с промени в Кодекса за социално осигуряване, каза Петкова и допълни:

Вчера не е ставало въпрос за промени в Кодекса за социално осигуряване, но този въпрос си стои и ние продължаваме да настояваме и съответно очакваме, че ще стартира работа, макар и на ниво създаване на проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, уреждаща фазата на изплащане на пенсии. Ние нямаме регламент в Кодекса за социално осигуряване как и при какви условия ще изплащаме тези пенсии – това е тежка промяна, която се налага с времето… то всъщност е допълнение към Кодекса за социално осигуряване. Този въпрос трябва да бъде уреден, за да посрещнем първите си пенсионери.

Интервюто на Марта Младенова с Даниела Петкова можете да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

До 20 процента от изплатените застрахователни обезщетения вероятно са в резултат на клиентска измама

Между 5 и 20 процента от изплатените застрахователни обезщетения най-вероятно са следствие на клиентска измама. Това стана ясно на форум за технологичните решения във финансовата сфера. Една от големите застрахователни компании заедно със свои партньори разработва специален продукт за семантичен анализ на клиентските профили с цел избягване на измамите...

публикувано на 27.04.17 в 20:30

Тръмп все пак няма да оттегли САЩ от НАФТА

Белият Дом увери, че администрацията на Доналд Тръмп няма се оттегля от северно-американското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Изявлението от Вашингтон идва след информации, че американският президент e разглеждал възможността за изпълнителна заповед, с която да оттегли страната от договора. Дали Тръмп може да извади САЩ от..

публикувано на 27.04.17 в 18:20

Ваня Григорова: Вместо да нарастват, получателите на гарантиран минимален доход намаляват

Случаите на възползване от гарантирания минимален доход са намалели, вместо да се увеличават, каквито са препоръките на Европейската комисия. Една от причините е мизерният размер на плащанията – 65 лева. Това обясни в предаването "Нещо повече" Ваня Григорова от Сдружение „Солидарна България“. По думите й, част от хората, които имат нужда от този..

публикувано на 27.04.17 в 17:35
Марио Драги

Марио Драги: Намаляват заплахите пред възстановяването на еврозоната, но ЕЦБ все още не обсъжда промяна на политиката си

Заплахите за икономическото възстановяване на еврозоната намаляват, но все още има слаби признаци, че инфлацията ще се настани в целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, заяви президентът на централната банка на пресконференция след края на днешното редовно заседание , на което нямаше промени както на лихвените ставки, така и на насоките за..

публикувано на 27.04.17 в 17:33

Цената на зърното е с 6% по-висока в сравнение със същия период на миналата година

Производство от пет милиона и 300 хиляди тона пшеница за новия сезон прогнозира за България Световният съвет по зърното. Цените падат както на световните пазари, така и у нас. След пазара на металите, инвестиционни фондове се очаква да нахлуят и при търговията с пшеница, царевица и рапица, прогнозираха от Софийската стокова борса. Според Световния..

публикувано на 27.04.17 в 16:59

Нарастване на молбите за помощите при безработица в САЩ до едномесечен връх от 257 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши през последната седмица по-силно от очакваното, достигайки едномесечен връх, но продължава да задържа на нива, отговарящи на по-нататъшно укрепване на пазара на труда в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 22-ри април скочиха с 14 000 до..

публикувано на 27.04.17 в 16:02

Скок на инфлацията в Германия през април обратно към важното ниво от 2 на сто

През април потребителската инфлация в Германия нарасна по-силно от очакваното благодарение най-вече на повишаване на цените на пакетните празнични почивки и на други ваканционни услуги, свързани с Великденските празници, които тази година се паднаха в средата на настоящия месец, показват предварителни данни на немската статистика Destatis...

публикувано на 27.04.17 в 15:46