В ефира на БНР отново звучи музика от репертоара на "Музикаутор"

Снимка: Ивайло Михайлов
В ефира на Българското национално радио отново звучи музика от репертоара на "Музикаутор“ след оттеглянето на забраната от страна на Сдружението за колективно управление на авторски права.

След отстъпки от двете страни беше постигнато споразумение за сключване на договор между обществената медия и Сдружението. Новият договор предстои да бъде подписан и ще бъде за срок от 3 години. Съдебните дела остават.

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор" от началото на годината Българското национално радио излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно авторски права.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че след направени компромиси и от двете страни е постигнато приемливо споразумение и за Радиото, и за "Музикаутор". Уточнени са и параметрите по договора:

Това, което ни се предлагаше в началото, беше 5-годишен договор. Сега сключваме 3-годишен. Стъпките, с които се увеличават плащанията, са по-малки. Благодарение на това достигнахме до едни приемливи нива за Радиото. Даваме едно увеличение на средствата към "Музикаутор", което дано се усети от изпълнителите, от българските текстописци и композитори.

Основният проблем, откъдето дойде и този спор между нас, е това, че БНР не води преговорите с "Музикаутор" за тарифата, която се заплаща. Това е странно и затова ще се борим – ние като Национално радио и "Музикаутор" като организация, която защитава авторските права, заедно ще се борим да има нова регулация в тази сфера. Да има една по-ясна регулация, в която да бъдат ясно разписани правилата. Ние винаги сме били най-големият платец към "Музикаутор". Ние уважаваме труда на композиторите и това е и причината да се стремим колкото се може по-бързо да имаме споразумение с "Музикаутор", за да можем да пускаме и онези автори, които не са ни предоставили музиката си. Искам да благодаря на всички тези композитори, които ни подкрепиха в този момент!

Председателят на Управителния съвет "Музикаутор" Ясен Козев посочи, че новият договор няма да се различава съществено от сключваните досега: 

Добрите новини вече са налице. Едната страна взе предвид ситуацията на другата, в случая "Музикаутор" - на БНР. Във времето се стигна и до обратното, защото общата идея е третирането на всички играчи на пазара по т.нар. "равнопоставен начин", има и законова разбиране на думата, и обществено разбиране на думата. Постигната е равнопоставеност, разположена в едно 3-годишно споразумение с БНР, така че да има баланс и да няма недоволни.

Интервюто с Александър Велев и Ясен Козев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Анри Кулев

За морето и изкуството

Често сме гледали морето и сме си мислили, че е като нарисувано. Нерядко сме гледали рисунки и сме се опитвали да се потопим в тях. Но да правят и двете неща умеят малко хора. Дали това е специален талант или може да бъде научено ще се опитаме да разберем в един разговор с Анри Кулев – художник, аниматор, режисьор, преподавател и харпунджия...

публикувано на 16.11.18 в 16:45

Най-лошата година в историята на човечеството

Най-лошата година в историята на човечеството е 536, пише Science Alert, позовавайки се на проучване на учени от Харвардския университет. През тази година е имало катастрофални изригвания на вулкани, които са предизвикали продължително застудяване и глад. Изследователите са анализирали образци от лед в Гренландия и Антарктида, които са в това..

публикувано на 16.11.18 в 16:42

Тридневен протест с искане за смяна на политическата система и за референдуми започва пред НС

Тридневен протест пред Народното събрание започна в 11 ч. под надслов: "Окупация за смяна на политическата система и за референдуми".  Акцията се организира в социалните мрежи и е обявена като недоволство на българи в страната и чужбина.   Един от участниците в протестните действия обяви в социалните мрежа основните искания: "Пред парламента:..

обновено на 16.11.18 в 16:37
Семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за грижите в навечерието на Световния ден на недоносените деца.

Майка на недоносено бебе: Лекарите от неонатологията са ангели

Всяко десето бебе, което се ражда в България, е недоносено, докато в някои европейски страни децата, родени в риск, са два пъти по-малко като дял от ражданията. В навечерието на Световния ден на недоносените деца семейства от Велико Търново се събраха с лекарите от отделението по неонатология в областната болница, за да им благодарят за..

публикувано на 16.11.18 в 16:21
Снимката е илюстративна

Медици искат НЗОК да покрива успешни алтернативни методи в онколечението

От април до октомври в Медицинския център за интегративна медицина от 10 лекувани онкоболни пациенти две жени с рак на гърдата в четвърти стадий се постига излекуване, а при трима пациенти - 50 но сто намаление на туморните размери. Това съобщи д-р Христо Дамянов от центъра. Лечението се извършва с неконвенционални методи, които не се поемат от..

публикувано на 16.11.18 в 15:56
Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест

Десислава Иванчева и Биляна Петрова напускат ареста

Два часа след като съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов разпореди Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат незабавно освободени от ареста, Специализираната прокуратура протестира по - леките мерки за неотклонение на отстранената кметица на Младост и бившата й заместничка, подсъдими за искане на подкуп. От спецобвинението..

обновено на 16.11.18 в 15:47

Дискусия за предотвратяване на сексуалното насилие над деца

  Държавната агенция за закрила на детето, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софиския университет “Св. Климент Охридски” и Асоциацията на европейските журналисти - България насочиха вниманието на медиите към проблема и начините за справяне с него на дискусия за настоящи и бъдещи журналисти. Форумът се..

публикувано на 16.11.18 в 15:47