Герт Лапорт: Трябва да поемем риска "Европа на няколко скорости"

Джайлс Мерит: Европа на няколко скорости е неизбежен процес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Бялата книга, представена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, са пренебрегнати основни европейски ценности, заяви в специално интервю за "Събота 150" Герт Лапорт от Европейския център за развитие на политически мениджмънт. Той смята, че общите ценности са подценени заради икономическите и политическите интереси. Лапорт приветства започването на дебат за бъдещето на Европа и предположи, че вероятно ще се стигне до сценария "Европа на няколко скорости". Той определя като най-интересни сценариите 3 и 4, които по думите му можем да наречем "сценариите за Европа на няколко скорости". Според него, четвъртият сценарий, а именно "да правим по-малко, но по-ефективно", е вариант на третия:

Европа вече губи тежест в лидерството си в света. Може би ние все още сме част от най-големите сили по отношение на тръговията, но от политическа гледна точка Европейският съюз е платец, но не и играч на световната сцена. Много е важно да разберем кои от 27-те страни-членки на Европейския съюз искат да вървят напред. За мен това е един модерен начин за намиране на съюзници и да правим коалиции по области на интереси. Има определени политики, в които някои държави искат да задълбочат сътрудничеството си, например, това са отбраната и сигурността. Други такива области са данъчната политика или опазването на околната среда. Ето защо всяка страна може да потърси съюзници в Европейския съюз във важните за нея сфери и да задълбочи сътрудничеството си в тях с останалите държави, които имат интерес към тях. Големият недостатък на този начин на уреждане на отношенията в Европа на няколко скорости е, че ще има граждани, които няма да имат еднакви права и еднакви очаквания. Това наистина е сериозен риск, но аз мисля, че трябва да го поемем. Именно с това е свързана четвъртата възможност - да правим по-малко, но по-ефективно.

Някои от по-амбизицоните сценарии, които Юнкер постави на масата, може да не изглеждат толкова разпознаваеми и видими към този момент. Много европейски граждани чувстват, че Европейският съюз няма правото и възможността да бъде толкова амбициозен, изтъкна още Герт Лапорт.

Запитан как вижда паралелното протичане на дебатите по Бялата книга на Юнкер и преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, Герт Лапорт отбеляза:

Не е само Брекзит. Британският референдум просто отвори кутията на Пандора. Все пак не трябва да забравяме, че всички въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз, все още са в сферата на астрологията, а не на астрономията, ако ми позволите тази метафора. Ние все още не знаем много за Брекзит и има много спекулации. Като организация ние също наблюдаваме процеса задълбочено. Тъй като има много неизвестни, не можем да прогнозираме накъде ще тръгнат дебатите около Брекзит. Това, което със сигурност можем да кажем за британския референдум, е, че той се оказа вдъхновяващ пример за доста държави.

Вече е неизбежно Европа да остане такава, каквато я познаваме в момента, категоричен е и Джайлс Мерит от организацията "Приятели на Европа". Според него, излизането на Великобритания от Европейския съюз е катализаторът, който трябва да ни накара по-бързо да си отговорим на въпроса в какъв Европейски съюз искаме да живеем.

Първият вариант - да останем, където сме в момента, не е възможна. Вторият - да запазим единствено единния пазар и да разчитаме само на него, не е реалистичен. Остават последните три сценария и аз смятам, че това беше посланието на Европейската комисия, а именно, че се нуждаем от смесица от тях. Правителствата на страните-членки трябва да решат какво искат, макар че това носи риск от неразбирателство. Също така трябва да е ясно кой какво точно иска. Всъщност, това е въпрос, който няма отговор от 25 години насам. Френското правителство заговори за "плаваща геометрия" - когато има общи политики, всеки да може да реши дали да ги прилага и как да ги прилага, с което обаче предопределя мястото си. Това е идеята на Бялата книга.
 
Джайлс Мерит смята за неизбежно да имаме Европа на няколко скорости:

Независимо дали говорим за единната валута и каква монетарна политика да водим; за миграцията и как да управляваме движението на хора вътре в Европа и към Европа, за социалната сигурност или който и да е друг въпрос, различните европейски правителства и различните данъкоплатци вземат различни решения. Те съответно имат различни идеи. Затова ние не можем да очакваме всички заедно да вземат общо решение и да го изпълнят заедно. Тези дни вече са в миналото. Не мисля, че това е нещо лошо. Вече няма как да имаме хомогенно развитие. Трябва да имаме гъвкава рамка, защото не можем да притискаме държавите да въвеждат мерки, които те не искат да въведат.

Трябва да погледнем на Брекзит и бъдещето на Европейския съюз по два начина. Единият вариант е да гледаме на излизането на Великобритания като усложняване на процеса, а другият е да си кажем, че Брекзит е катализаторът на промяната, уточни още Мерит:

Британците казаха "не" на Европейския съюз, което за мен беше грешка. Брекзит е катализаторът, който трябва да ни накара да се запитаме какво не ни харесва в начина, по който Европа изглежда в момента. Ние трябва да успеем да дефинираме проблема и да го решим. Има нещо, което никой не би оспорил, а именно европейската интеграция. Не е лесно да убедим хората, особено в страни като Румъния, България и всички от бившия Източен блок, но е факт - ние направихме Европа едно цяло. Европейският проект е много важен. Погледнете Китай и Индия - ясно е, че гласът на нито една европейска държава няма да бъде чут, ако е сама.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.


Още от категорията

Над 25 тона отпадъци са извозени от нерегламентирани сметища в Габрово

Над 25 тона отпадъци са извозени от нерегламентирани сметища в Габрово. Почистването на замърсените терени е част от пролетната акция, наречена „Обери боклука". Кампанията е традиционна и се провежда по това време на годината. Общината осигурява ръкавици и чували за всички, излезли да почистят край домовете си. За поредна година усилия се насочват към..

публикувано на 22.04.18 в 16:25

Най-малко 48 цивилни са убити, а 112 са ранени в днешния самоубийствен атентат в Кабул

Най-малко 48 цивилни са убити, а 112 са ранени в днешния самоубийствен атентат в Кабул, за който пое отговорност групировката "Ислямска държава".  Това предаде Франс прес като цитира нови данни на вътрешното и здравното министерство на Афганистан.  Атентатът бе извършен срещу център за регистрация на избиратели в столицата.  Няма пострадали..

публикувано на 22.04.18 в 16:09

Община Добрич е в готовност да обяви частично бедствено положение заради липса на вода

Община Добрич е в готовност да обяви частично бедствено положение, ако до 20.00 часа тази вечер не бъде отстранена аварията на Помпена станция „Приморци”.  Голяма част от град Добрич и други населени места в областта са без вода вече повече от две денонощия. На свиканото заседание на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия взето..

публикувано на 22.04.18 в 15:56

Инспекцията по труда в Ловеч е установила над хиляда нарушения

Само за първите три месеца от началото на годината инспекцията по труда в Ловеч е установила над хиляда нарушения на трудовото законодателство. Инспекторите са извършили близо 230 проверки, повечето от тях в малки и средни предприятия. Констатирани са 1042 нарушения, от които 515 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на..

публикувано на 22.04.18 в 15:53

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача „Левски“ - ЦСКА

Полицията в София арестува 25 годишен фен на "Левски", заподозрян за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача „Левски“ – ЦСКА-София по-рано тази седмица. На брифинг на прокуратурата и МВР за случая стана ясно, че задържаният е направил пълни самопризнания. Първоначално той е имал намерение да се укрие, но вчера се е явил в СДВР с..

обновено на 22.04.18 в 15:47

Екозащитници протестират на къмпинг "Корал" при засилено полицейско присъствие

Повече от 2 часа продължи протестът на природозащитници на къмпинг "Корал". Екозащитниците настояват да бъде премахната оградата на частен терен, която обхваща и единствения път отвеждащ до плажната ивица.  Десетки полицаи охраняваха протеста, за да не се стигне до сблъсъци.  Частни гардове ще пазят поставената ограда, която обхваща 120 дка терен,..

обновено на 22.04.18 в 15:25

Велико Търново е един от петте български града, в които се проведе кампанията „Книги за смет“

Велико Търново е един от петте български града, в които днес се проведе кампанията „Книги за смет“. В деня на Земята великотърновци събраха близо 2 тона пластмасови отпадъци. За поредна година във Велико Търново стотици семейства с децата си откликнаха на кампанията за предаване на пластмасови отпадъци срещу детски книжки. Деца и възрастни..

публикувано на 22.04.18 в 14:25