Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наш ученик създаде машина за "човешки" ръкопис, а студент – космически фитнес

Снимка: Ваня Минева

Ученикът в 10-и клас от НПМГ Звездин Бесарабов е за създал проект и прототип за автоматизация на персонализиран човешки ръкопис ArduWrite. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той сподели:

Исках не само да правя софтуер, исках да направя нещо приложимо, нещо хардуерно, което реално да прави нещо във физическия живот, а не само да показва изображения на екрана. В допълнение на това си раних ръката по времето, когато ми дойде мотивацията. Изпуснах доста материал от училище и трябваше да преписвам доста... Обаче не исках да преписвам и затова отделих година и половина от живота си и направих машина.

Човешкият ръкопис е първо уникален. Той е пълен с чувства и емоции и като цяло е много по-близо до сърцето на човека. Ако получиш някаква покана, ще бъде много по-приветлива, ако тя е ръкописно написана и изящно изписана, защото показва, че човекът е вкарал емоции, човекът е вкарал време и усилия в това да го напише. Ако е принтирана, това не е нищо нестандартно.

Изобретението ми е машина, която буквално взима писалка и започва да пише по хартия и целта е да изглежда възможно най-автентично. Тя пресъздава натиск, скорост, пресъздава различни аспекти на вашия ръкопис. Не пресъздава вашите букви по абсолютно същия начин всеки път. Опитва се да прави курсивно свързване и какви ли не допълнителни неща, които се цели, за да постигне максимално качество и пресъздаване на самия ръкопис.

Бесарабов очаква изобретението му да се използва от хора с професии, където има голям обем писане на ръка. Той даде за пример изписването на покани за сватба. Фирма-производител на графични таблети също е проявила интерес към него, за да открива грешки в устройствата си.

Мартин Куванджиев, председател на клуба по информационни и компютърни технологии в ТУ-София, определи изобретението на Бесарабов като "изключително". Мартин и група студенти са разработили цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве – "Адепт", в която са заложени критерии на НАСА, тъй като именно оттам обявили конкурс:

Имаше предизвикателство да се измисли платформа, която да подобри физическото здраве на астронавтите и с която да могат да тренират в космоса. Тази платформа трябваше да бъде реален фитнес уред. Не направихме уред, стандартен за фитнес залите, които тежат по 200 кг и са трудни за изпращане. Направихме фитнес уред, който се събира реално в раница. Над 100 мускулни групи може да тренираш с него. Това са две ръкохватки, свързани с въже. Когато опъваш ръкохватките в противоположни посоки, ти упражняваш своите мускули изометрично.

Платформа, която е подходяща за космоса, е подходяща и на земята. Първият фактор, който отчитаме, е процент, подкожни мазнини или BMI. Вторият е колко са силни мускулите. Нашата система наблюдава развитието ти спрямо дните – примерно седмица назад и т.н. Ние знаем на дадено упражнение колко силно можеш да напрегнеш мускулите си. Когато виждаме, че се засилва здравината на мускулите ти, казваме: "Този фактор е добре". Третият фактор е големината на китката, понеже костната структура може да се определи изцяло с големината на китката. Колкото по-голяма китка имаш, толкова по-дебели кости имаш. Четвъртият фактор, това е храната, която поемаш. Понеже нашето приложение е мобилно, използваме камерата на телефона, за да сканираме баркодове. Астронавт или човек отива, сканира баркода на една вафла, образно казано, и виждаме колко калории има, колко мазнини, колко протеин и т.н. На база на диетата също ги вкарваме като фактор, Факторите, който отчитаме, образуват една обща оценка на самото физическо здраве на човека.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна