Георги Илиев: Обслужващите лифтовете трябва да бъдат квалифицирани

БГНЕС

За въжените линии няма специалност за придобиване на професия, както е с обслужването на асаньорите. Обслужващите лифтовете обикновено са сезонни работници. Би трябвало да има наредба, която да урежда правоспособността на тези лица. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Георги Илиев, ръководител на лаборатория "Подемно-транспортна техника" към Техническия университет - София. Лабораторията работи като лицензиран орган за технически надзор и проверява зададените от производителите на въжените линии технически параметри.

Основен проблем при лифтовете като този, причинил инцидента с падналото дете, според Георги Илиев е скоростта на седалката. Той изтъкна, че обслужващият персонал би трябвало да помага, особено на неопитни хора, които по-рядко се качват и посъветва особено децата да се движат без раници и дълги дрехи, които биха могли да затруднят качването и слизането.

Около 50 на сто от инцидентите в световен мащаб са резултат на човешка грешка, техническите и метеорологични фактори са по-ограничени, стана ясно от думите на експерта.

В Боровец скиорите са спокойни за безопасността си и инцидентът не е притеснил хората, показа анкета на "Хоризонт" сред туристи в зимния ни курорт. Хората отчитат възрастта на съоръженията и смятат, че основната отговорност за безопасността на децата-скиори е на техните придружители. Някои анкетирани посочват, че предпазващите устройства по нашите лифтове, за разлика от тези в чужбина, не са съобразени конкретно с нуждите на децата, а би трябвало да могат така да гарантират включително самостоятелното извозването на децата, качени от ски инструктори.

Инж. Нели Карипова от Агенцията по метрологичен и технически надзор отбеляза, че за да бъдат предотвратени рисковете, хората трябва да бъдат информирани и да поемат своята лична отговорност:

Те не четат. Мислят, че могат да се качат и да вървят с лифта, както намерят за добре.

Лифтът "Мартинови бараки" е изграден през 1986 година. Съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация, а инцидентът е резултат на човешки фактор, показа приключилата проверка.
Има инструкция за ползване на съоръжението и персоналът е действал съобразно тази инструкция, уточни Карипова.

Преди началото на сезона всички ски съоръжения са били проверени, а в хода на сезона са правени и внезапни проверки, които не са показали отклонения.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

6 хил. души, главно от Близкия изток, са опитали нелегално да преминат румънската граница през 2017-а

Близо 6 хиляди души са направили опит да преминат нелегално румънската граница миналата година, според годишния отчет на румънската гранична полиция.  Мнозинството от заловените са били от зоните на конфликти в Близкия изток. През втората половина на годината значително се е активизирал черноморският маршрут, когато стотици мигранти се опитвали..

публикувано на 18.02.18 в 20:20

Фенове на "Ботев" Пловдив се сбиха с полицията в София

Четирима души пострадаха, а петима са арестувани след сблъсъци между полицията и футболни запалянковци в центъра на София преди мача "Левски" - "Ботев" Пловдив. Инцидентът е станал пред заведение на улица "Черковна".  Сигналът в полицията е подаден от минувачи, които са видели фенове на "Ботев" Пловдив да се държат агресивно в заведение и да..

обновено на 18.02.18 в 20:12

Пет жени убити при атака срещу църква в Дагестан

Най-малко пет жени бяха убити при очевидна ислямистка атака срещу православна църква в руската севернокавказка република Дагестан в неделя, съобщи агенция Франс прес. Драмата се разиграла в град Кизляр по време на тържество за празника Масленица, както в Русия наричат обичая Сирни Заговезни и по традиция на този ден изпращат зимата.  Неизвестен..

обновено на 18.02.18 в 19:22

Активисти и симпатизанти на ВМРО поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Ловеч

Активисти, членове на ВМРО и симпатизанти по традиция поднесоха венци и цветя и се поклониха днес пред паметника на Васил Левски в Ловеч, за да почетат паметта и  делото на Апостола на Свободата.  Пред паметника на Левски в Ловеч  се поклони и заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки:  Важното е, че е в душите и..

публикувано на 18.02.18 в 19:21
Лавина пада в швейцарския курорт Вале през януари.

10 души в неизвестност след лавина в швейцарските Алпи

10 планинари бяха отнесени в неделя от лавина в швейцарския кантон Вале на границата с Франция и Италия, съобщи Ройтерс, цитирайки полицейски говорител. Лавината паднала на височина 2500 метра в район, наречен Кол де Фенестрал.  Спасителни екипи са започнали издирване на изчезналите, като засега няма информация за националността им...

публикувано на 18.02.18 в 19:00

Паметна плоча за Васил Левски в българското посолство в Атина

Паметна плоча за Васил Левски бе открита днес в българското посолство в Атина в присъствието на над 200 наши сънародници - представители на културните дружества и неделните училища в Гърция, както и много българи от гръцката столица и приятели на България.  По време на церемонията беше обявено, че  Васил Левски ще бъде патрон на неделното училище..

публикувано на 18.02.18 в 18:10

С европейски средства в Бургас ще се изгражда център от нов тип за грижи за хората с тежки увреждания

Център за грижи за хора с тежки увреждания ще бъде създаден в Бургас до края на годината. Средствата в размер на 400 хиляди лева са безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“.  Центърът , който ще бъде създаден, ще е от нов тип. Такива социални заведения предстои да бъдат изградени в още пет от големите..

публикувано на 18.02.18 в 17:48