Георги Илиев: Обслужващите лифтовете трябва да бъдат квалифицирани

Снимка: БГНЕС

За въжените линии няма специалност за придобиване на професия, както е с обслужването на асаньорите. Обслужващите лифтовете обикновено са сезонни работници. Би трябвало да има наредба, която да урежда правоспособността на тези лица. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Георги Илиев, ръководител на лаборатория "Подемно-транспортна техника" към Техническия университет - София. Лабораторията работи като лицензиран орган за технически надзор и проверява зададените от производителите на въжените линии технически параметри.

Основен проблем при лифтовете като този, причинил инцидента с падналото дете, според Георги Илиев е скоростта на седалката. Той изтъкна, че обслужващият персонал би трябвало да помага, особено на неопитни хора, които по-рядко се качват и посъветва особено децата да се движат без раници и дълги дрехи, които биха могли да затруднят качването и слизането.

Около 50 на сто от инцидентите в световен мащаб са резултат на човешка грешка, техническите и метеорологични фактори са по-ограничени, стана ясно от думите на експерта.

В Боровец скиорите са спокойни за безопасността си и инцидентът не е притеснил хората, показа анкета на "Хоризонт" сред туристи в зимния ни курорт. Хората отчитат възрастта на съоръженията и смятат, че основната отговорност за безопасността на децата-скиори е на техните придружители. Някои анкетирани посочват, че предпазващите устройства по нашите лифтове, за разлика от тези в чужбина, не са съобразени конкретно с нуждите на децата, а би трябвало да могат така да гарантират включително самостоятелното извозването на децата, качени от ски инструктори.

Инж. Нели Карипова от Агенцията по метрологичен и технически надзор отбеляза, че за да бъдат предотвратени рисковете, хората трябва да бъдат информирани и да поемат своята лична отговорност:

Те не четат. Мислят, че могат да се качат и да вървят с лифта, както намерят за добре.

Лифтът "Мартинови бараки" е изграден през 1986 година. Съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация, а инцидентът е резултат на човешки фактор, показа приключилата проверка.
Има инструкция за ползване на съоръжението и персоналът е действал съобразно тази инструкция, уточни Карипова.

Преди началото на сезона всички ски съоръжения са били проверени, а в хода на сезона са правени и внезапни проверки, които не са показали отклонения.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Окръжният съд във Видин ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом

Окръжният съд във Видин ще произнесе присъдата по обвиненията за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. При производствена авария тогава загинаха 15 души, двама бяха ранени. Обвиняемите са четирима, сред които и тогавашният собственик на завода Валери Митков. Под отговорност са привлечени също  Божидар Василев, бивш..

публикувано на 19.06.18 в 04:55

Импровизиран Парк на корупцията отвори врати в столицата на Украйна

Импровизиран  Парк на корупцията отвори врати в столицата на Украйна, за да подчертае обхвата на проблема чрез интерактивно шоу и любопитни експонати - незаконни придобивки, като кристален сокол за 46 000 долара, предаде Ройтерс. Едно от първите неща, които посетителите виждат във финансираната от ЕС експозиция, е шатра във формата на хляба от..

публикувано на 19.06.18 в 01:57

В лондонския Хайд парк е инсталирана първата голяма творба на открито във Великобритания на художника Христо Явашев-Кристо

От днес до 23 септември в езерото в лондонския Хайд парк е инсталирана първата голяма творба на открито във Великобритания на родения в България художник Христо Явашев-Кристо. Работата си по инсталацията "Мастаба" от скупчени 7506 варела с обща маса 500 тона творецът започва в началото на април. Мастабите са древноегипетски гробници с форма на..

публикувано на 19.06.18 в 00:12

Стрелбата тази вечер в шведския град Малмьо не е свързана с тероризъм

Стрелбата тази вечер в шведския град Малмьо не е свързана с тероризъм. За това предаде Ройтерс, като цитира информация местната полиция. "Няма причина за тревога сред гражданите, част от центъра на града е под кордон и се извършва разследване", заяви полицейският говорител Стефан Сьодерхолм. по неофициални все още данни са ранени четирима души. Към..

публикувано на 18.06.18 в 22:56
Проливният дъжд в столицата наводни и метростанции

Фандъкова: Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след пороя в София

Над 1500 сигнала са получени на тел. 112 след поройния дъжд в София. Това заяви на брифинг кметът на столицата Йорданка Фандъкова: "За около един час паднаха около 50 литра на кв. метър дъжд в града, получени са над 1500 сигнала на тел. 112, над 900 от тях са за наводнени сгради. Останалите са за завирени участъци, наводнени подлези и..

публикувано на 18.06.18 в 21:19
Шофьорът на катастрофиралия камион е починал на място

Камион се вряза в дърводелски цех в село Горски извор, шофьорът е починал на място

Тежка катастрофа на пътя Пловдив-Свиленград край село Горски извор взе поредната жертва. Шофьор на камион загина на място след като се вряза в дърводелски цех. Няма пострадали работници. Хората от селото ще поискат от КАТ връщането на контролния пункт, който е следил за скоростта на преминаващите автомобили. Камионът, собственост на..

обновено на 18.06.18 в 21:02
Първенецът на випуска Радина Караиванова

Връчиха дипломите на зрелостниците от най-старото езиково училище

В най-старото езиково училище у нас -ловешката профилирана езикова гимназия "Екзарх Йосиф I“ днес бяха връчени дипломите на 65-ия випуск. 13 от зрелостниците бяха наградени за отличен успех. Първенец на випуска и пълен отличник е Радина Караиванова от Свищов. "Прекрасно е, след всички тези усилия, чувството е неописуемо. Това училище е с..

публикувано на 18.06.18 в 20:30