Георги Илиев: Обслужващите лифтовете трябва да бъдат квалифицирани

БГНЕС

За въжените линии няма специалност за придобиване на професия, както е с обслужването на асаньорите. Обслужващите лифтовете обикновено са сезонни работници. Би трябвало да има наредба, която да урежда правоспособността на тези лица. Това подчерта в интервю за предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Георги Илиев, ръководител на лаборатория "Подемно-транспортна техника" към Техническия университет - София. Лабораторията работи като лицензиран орган за технически надзор и проверява зададените от производителите на въжените линии технически параметри.

Основен проблем при лифтовете като този, причинил инцидента с падналото дете, според Георги Илиев е скоростта на седалката. Той изтъкна, че обслужващият персонал би трябвало да помага, особено на неопитни хора, които по-рядко се качват и посъветва особено децата да се движат без раници и дълги дрехи, които биха могли да затруднят качването и слизането.

Около 50 на сто от инцидентите в световен мащаб са резултат на човешка грешка, техническите и метеорологични фактори са по-ограничени, стана ясно от думите на експерта.

В Боровец скиорите са спокойни за безопасността си и инцидентът не е притеснил хората, показа анкета на "Хоризонт" сред туристи в зимния ни курорт. Хората отчитат възрастта на съоръженията и смятат, че основната отговорност за безопасността на децата-скиори е на техните придружители. Някои анкетирани посочват, че предпазващите устройства по нашите лифтове, за разлика от тези в чужбина, не са съобразени конкретно с нуждите на децата, а би трябвало да могат така да гарантират включително самостоятелното извозването на децата, качени от ски инструктори.

Инж. Нели Карипова от Агенцията по метрологичен и технически надзор отбеляза, че за да бъдат предотвратени рисковете, хората трябва да бъдат информирани и да поемат своята лична отговорност:

Те не четат. Мислят, че могат да се качат и да вървят с лифта, както намерят за добре.

Лифтът "Мартинови бараки" е изграден през 1986 година. Съоръжението е технически изправно и годно за безопасна експлоатация, а инцидентът е резултат на човешки фактор, показа приключилата проверка.
Има инструкция за ползване на съоръжението и персоналът е действал съобразно тази инструкция, уточни Карипова.

Преди началото на сезона всички ски съоръжения са били проверени, а в хода на сезона са правени и внезапни проверки, които не са показали отклонения.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Протест в столицата срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Природозащитници протестираха пред парламента заради решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента за последните промени в Закона за околната среда, които предвиждат да се обжалва само на една съдебна инстанция екологичната оценка на национално значими проекти. „ България се оказва първата страна в Европейския съюз, която премахва втората..

публикувано на 20.09.17 в 21:30

Започва унищожаването на яйца и птици от птицекобината в Поликраище

Птицекомбинатът в горнооряховското село Поликраище, в чиито яйца беше открито наднормено съдържание на фипронил, започна да извозва кокошките и яйцата към екарисажите за унищожение. След датата на възбрана на продукцията 13 септември нито едно яйце не е излязло от птицефермите, увери управителят на производството и ветеринарен лекар Ивайло..

публикувано на 20.09.17 в 21:19

Пожарът край село Ясна поляна бе потушен

Пожарът край село Ясна поляна, община Приморско, е потушен, съобщи  кметът на населеното място Георги Георгиев. Горяха близо 100 дка сухи треви. На място бяха изпратени 4 екипа на пожарната, които бързо овладяха стихията. Огънят не успя да стигне до селото, няма пострадали хора, нито засегнати къщи.

публикувано на 20.09.17 в 20:06

Доклад за замърсяването на въздуха у нас беше представен пред две парламентарни комисии

Доклад за замърсяването на въздуха в страната беше представен пред парламентарните комисии по околната среда и водите и по здравеопазване.   На пети април тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение по дело срещу България за превишаване на пределно допустимите норми за съдържание на фини прахови частици във въздуха. От..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Проф. Ив. Даскалова: През 2030 година болните от диабет в света се очаква да достигнат 500 милиона

Броят на българите с диабет расте, алармира в интервю пред "Хоризонт"    проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и началник на клиниката по ендокринология във Военномедицинската академия.  На 22-ри септември у нас ще се проведе европейски конгрес на Диабетната асоциация под мотото "Заедно срещу диабета". Форумът ще събере..

публикувано на 20.09.17 в 19:35

Голям пожар в близост до село Ясна поляна

Голям пожар пламна в близост до село Ясна поляна, община Приморско. Кметът Георги Георгиев е на място, а пожарникарите правят всичко възможно огънят да не достигне до самото населено място. Няма опасност за населеното място, увери началникът на Регионалната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас комисар Васил..

обновено на 20.09.17 в 18:05

Костадин Костадинов за политическите послания, отношенията с Русия и демографията

На проведения през уикенда в Стара Загора Национален конгрес на политическа партия "Възраждане" нейният лидер Костадин Костадинов обяви България за територия с колониален статут, чието население се стопява с 500 хиляди души годишно. Кореспондент на БНР Венелина Попова разговаря с Костадинов, който обясни своите тези, коментира и отношенията ни с..

публикувано на 20.09.17 в 18:00