Д. Манолов и Б. Данев за служебното правителство: Когато политиците ги няма, ги няма и корупционните връзки

По-вяла, по-скучна, по-безмислена и по-еклектична кампания никога не съм виждал в България, откакто гледам избори. Такова разнопосочно говорене и такова хвърляне на приказки на вятъра, които от самото начало е напълно ясно, че са безмислени и няма да доведат до нищо, не съм виждал досега. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

Има някакви изречения, които лично мен ме потрисат! Някакъв каза, че за да бори корупцията, ще намалим данъците, за да няма какво да се краде! Тоест, за да изгори плевнята на комшията, аз ще си запаля къщата, нали! Мога да ви давам дълъг ред от примери в тази посока. Не знам защо го правят, може би, защото някак си набързо им се наложи да правят избори.

Според синдикалния лидер "в никакъв случай не бива да се съгласяваме да бъдем периферия на ЕС".

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев изтъкна, че 2016 година е била "страхотна за България", но поради външни фактори, които никой не отчита – намаляването на цените на горивата, ръста на туризма заради събитията в Египет и туризма, ръста в оръжейния износ заради събитията в Близкия изток и др. Липсата именно на част от тези фактори предопределя и заложения по-нисък ръст за настоящата година, изтъкна Данев и допълни:

Говорят за повишение на доходи, а никой не говори за ръст на икономиката и как да се постигне. Да, ръстът на работните заплати в последните няколко години е 15 на сто, което в сравнение с ръста на производителността, в сравнение с ръста на БВП… Говорят ми така, приказки, за радост не г-н Манолов, че в Румъния била нараснала минималната работна заплата, да, но при тях нарасна и БВП. На глава от населението е вече с 30 на сто по-голям от българския.

Нашата икономика, съгласно думите на лидерите на партиите, не е мръднала. Да, подобрена е събираемостта на данъците, увеличени са приходите от такси – гигантско увеличение – 11,6 на сто миналата година ръст на таксите и е предвидено тази година да нараснат таксите със 7,6%. Да не говорим, че 26 години всички правителства ни лъжат, че децентрализират бюджета, а фактически, общините, за да могат да вържат своите баланси, вдигат таксите непрекъснато.

Данев разкритикува бавното въвеждане на електронно правителство и скъпата работа по въвеждането на електронните винетки. Той допълни, че бил свидетел на германско предложение за създаване на електронни здравни карти за 15 млн. евро, и попита реторично колко пари са били дадени за въвеждането на пръстовия идентификатор у нас:

Едно просто решение – да докараме чуждестранния интелект и чуждестранното умение, да ни направят нещата под ключ, като ние нямаме политическата воля това да го направим. IT секторът по своята структура е такъв, че не е възможно правителството да се намесва. Той и затова расте, затова има и "Оскар".

Данев изтъкна, че от служебното правителство има полза, защото прекъсва корупционните връзки.

То е като паяжина някаква и в момента, когато политиците ги няма, ги няма и връзките, те са скъсани, и дори може да идентифицираме размера на политическата корупция.

Манолов се присъедини към мнението на Данев за ползата от служебното правителство, като подчерта, че за да се възстанови доверието между разкъсаните звена, е необходимо време, което надхвърля мандата на един служебен кабинет.

Двамата събеседници бяха единодушни и че качеството на политическия елит у нас намалява през годините. Данев обаче не се съгласи с категоричната позиция на Манолов относно "Европа на няколко скорости":

Много е важно да се каже какви скорости, какво означава на скорости. Ние и сега сме разделени на шенгенски и нешенгенски страни, на членки на еврозоната и нечленки на еврозоната. Ако погледнете и в еврозоната са разделени на страни, които са бенефициент и на помощи от Европейската банка, и тези, които не са. Тук е много деликатен моментът! За огромно съжаление журналистите го направиха този проблем някак неясно какво става. За мен документът е доста оскъден, да не кажа друга дума. Много внимателно го четох! Не отива на ръководството на ЕС такъв документ, семпъл и търсене на решение, тъй като Европа е изпаднала в тупик и не знае какви да бъдат нейните цели. Това е страшното.

Интервютата на Диана Янкулова с Димитър Манолов и с Божидар Данев можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Броени дни остават до започването на планинския ултрамаратон "Витоша 100"

Какво е да бягаш в продължение на 9-10 часа, и то в планината? Да изтичаш 100 км и дори да стигнеш първи финала? 30-годишният Ивайло Атанасов през 2016 година печели два ултрамаратона - "Витоша100" и "Крали Марко". Ивайло е бивш учител, в момента - журналист в онлайн медия, и философ по образование. Казва, че в тичането има не малко..

публикувано на 19.06.18 в 11:33

Жители на село Калояновец поискаха премахването на подвижен екарисаж

Жители на старозагорското село Калояновец поискаха премахването на подвижен екарисаж, разположен в землището на селото. Недоволство от работата му изразяват и работници от фирма, която е близо до инсталацията. Заради неприятната миризма фермери преустановяват дейността си в селото. Подписката започна, след като в селото бе направена..

публикувано на 19.06.18 в 11:24

Състоянието на контрола над домашните и бездомни животни у нас ще бъде представено в ЕП

Общинският съветник в столицата Марта Георгиева е упълномощена от 18 неправителствени организации за защита на животните да представи пред комисията по петиции в Европейския парламент ситуацията у нас по проблема с контрола над домашните и бездомни животни. Марта Георгиева ще отговаря на въпроси на евродепутатите по повод петиция на коалицията..

публикувано на 19.06.18 в 11:18

Временно е затворено платното в тунела при "Лъвов мост" в посока „Люлин“

Временно е затворено платното в тунела при "Лъвов мост" в посока „Люлин“, заради профилактика на помпена станция, съобщават от Столичната община. Автомобилите трябва да преминават през кръговото кръстовище. Движението в района ще се регулира от служители на общината, за да се избегнат задръствания.

публикувано на 19.06.18 в 11:11

Нарушен е достъпът до шест села в община Кюстендил

Екипи на общината в Кюстендил и местната пожарна правят оглед за нарушен достъп до шест села в общината след обилните дъждове снощи. На няколко места има отнесени пътни настилки. Последният сигнал е от с. Гюешево от тази сутрин, където е откъснат пътят до една от махалите и дотам се стига само пеша. За нито едно от селата не е..

публикувано на 19.06.18 в 11:08

ОбС Пловдив отпусна 200 хил. лева на Операта

20 000 лв. от общинския бюджет за дофинансиране на филма „Смутни времена”, който се снима с участието на представители на сдружение „Хайдути”, предложи съветникът Слави Георгиев от ПФ. " Бюджетът на лентата е 168 000 лв. и голяма част от парите са събрани, затова предлагам тази сума", аргументира се той.  В залата на ОбС дойдоха 2-ма представители..

обновено на 19.06.18 в 11:08
Бойко Сачански

Икономистът Бойко Сачански за своето хоби и за победите в историята

Бойко Сачански завършва икономика у нас и административни науки в гр. Шпайер, Германия. Работата го отвежда на отговорни позиции у нас и в чужбина, включително и в Русия. Но той винаги държи и на срещите с обикновените хора. Може би ще открием  връзка с неговото хоби – историята и колекционирането на щикове от бойното снаряжение на обикновения войник. Как..

публикувано на 19.06.18 в 11:05