Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Найденов пее Мефистофел в Телавивската опера


В Телавивската опера се играе операта „Фауст“ на Гуно, а в ролята на Мефистофел с успех се изявява българският бас Петър Найденов.

На 24 г. Петър Найденов дебютира на софийска сцена като Дон Жуан от едноименната моцартова опера. По-късно изпълнява Дон Базилио в „Севилският бръснар” на Росини, Нилаканта в „Лакме” на Делиб и др. Канен е да пее в Германия, Полша, Япония, Италия, Швейцария... Няколко години е солист на Виенската опера, докато открива, че свободата му е по-скъпа. Не забравя думите на своята учителка Гена Димитрова, която се е увличала и в мистиката. Тя му прави хороскоп му казва, че е „обречен на успех“, което не го освобождава от задължението да продължава да усъвършенства и гласа, и артистичните си качества. Неговият Мефистофел от „Фауст“ на Гуно в Телавивската опера в никакъв случай не е въплъщение на злото, а по-скоро, на изключително властен човек, чийто характер се възприема от околните като зло. Той е човек, успял да усети слабостите на околните и чрез тях да властва.

Тук, в Израелската опера в Тел Авив, се чувствам страхотно, като у дома си! Операта „Фауст“ на Гуно е много благодатна за работа. В нея човек може да открие и радост, и тъга. В този прочит се оказва, че Мефистофел не е толкова лош, той е просто едно огледало на самите нас. Този образ сега ми е много „на сърце“. Имам покана от Софийската опера да направим и другия Мефистофел – от едноименната опера на Ариго Бойто, каза Петър Найденов в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна