Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: ДС слага ръка и върху музикалната сфера след 1944 година

Комисията по досиетата представя поредния тематичен сборник за ролята на службите в развитието на музикалните и сценични изкуства

Евтим Костадинов
Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата представя този следобед сборника "Държавна сигурност и българското музикално изкуство". Представянето ще се състои в сградата на Националната опера и балет. Сборникът хвърля светлина върху дейността на ДС в сферата на музикалното и сценично изкуство у нас, разкрива подробности около мероприятия, свързани с популярни в миналото фестивали и конкурси като "Златният Орфей", "Мартенски музикални дни" в Русе и "Варненско лято", засяга дейността на Софийската държавна филхармония и се разпростира върху естрадната и танцова музика.

Сборникът е част от поредица тематични сборници по сектори и за първи път показва документи, засягащи дейността на Държавна сигурност в сферата на музикалното изкуство. Архивите разкриват съдържанието на документи особено за първите години след установяването на новата власт през 1944 година.

Над 90% от архивите в тази сфера са били унищожени, разказа пред "Хоризонт" председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Отчита се голям отлив от страна на публиката, особено при поставяните оперети през 60-те години в резултат на наложената идейно-възпитателната дейност, стана ясно още от думите му.

Намесата на ДС се регистрира и в организирането на международните изяви на Операта и Оперетата, в предварителното проучване на съставите, които ще пътуват и се изразява и в силно присъствие и внедряване на агентура, както между самите участници в спектаклите, така и на външни лица, обясни Евтим Костадинов. Службите са следели още развоя на междуличностни отношения като тези на музикалните корифеи Борис Христов и Николай Гяуров.

Още за сборника слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна