Десислава Николова: Плоският данък е естественият завършек на продължителни и разумни данъчни реформи

Снимка: БГНЕС

Днес се представя специално издание на Института за пазарна икономика, посветено на плоския данък. Много от българските известни икономисти са работили по него.

Един от авторите на „Предисторията на плоския данък. Въвеждането и резултатите“ Десислава Николова,  от Института за пазарна икономика заяви в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт", че датата не е избрана случайно:

Тази година се навършват десет години откакто имаме плосък данък в България. Първата стъпка беше 10-процентов данък върху корпоративните печалби, а през 2008-а тази ставка беше разпростряна и върху доходите на физическите лица. Тогава беше направен прехода от прогресивно подохдно облагане с най-ниска ставка от 20 процента и нагоре със тези десет процента. Много искахме да разберем как работи до момента този данък, има ли слабости, какви са успехите и в какви направления. Защото периодично в публичното пространство се появяват съмнения, че плоския данък в България не е успешна данъчна реформа. Особено в периоди на предизборна обстановка, в каквото сме в момента, плоският данък попада под атака от различни политически представители и партии. Нашата цел да потърсим обективните факти и доказателства как работи до момента този данък в България. Това, което се вижда много ясно е, че позитивите са доказани. На първо място сивата икономика е една от жертвите на плоския данък. Плоският данък е кулминацията и естественият завършек на много продължителни и разумни данъчни реформи.

Цялото интервю на Емилия Антова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

Българското представяне на CeBIT - все още плахо, но достатъчно конкурентно

Едно от най-престижните изложения за информационни и комуникационни технологии в света CеBIT 2017 се провежда в германския град Хановер. България се представя от девет компании, в това число стартъпи. Фирмите показват дейността си в рамките на национален щанд от 125 кв. м изложбена площ. Българският щанд предлага решения в областта на електронната..

публикувано на 22.03.17 в 16:34

Призиви за оставка на Дейселблум, след като той заяви, че засегнатите от кризата европейски страни са харчили пари за "пиене и жени"

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум е изправен преди призиви да подаде оставка, след като той отказа да се извини за думите си, че засегнатите от кризата европейски държави са харчили техните пари за "пари и жени", съобщава "Файненшъл Таймс". Холандският финансов министър, чиято Лейбъристка партия претърпя сериозно поражение в национални..

публикувано на 22.03.17 в 16:10

Данни на НАП и Агенция "Митници": Над 3,2 млрд. лв. са събраните приходи от края на януари до 20 март 2017 г.

Над 3,2 млрд. лева са събраните приходи от края на януари до 20 март тази година, сочат данните на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници“. Това съобщи след заседанието на правителството говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева : Спрямо същия период на миналата година постъпленията нарастват с 220 милиона. В номинална..

публикувано на 22.03.17 в 16:08

Вилерой де Гало: Все още не е дошло времето за ЕЦБ да спре с "количествените улеснения"

Пределно ясно е, че все още не настъпил момента, когато ЕЦБ ще трябва да започне да ограничава стимулиращите си мерки, въпреки че инфлацията се колебае около определените от банката целеви нива, а икономическият растеж в еврозоната набира скорост, заяви в сряда управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало. В реч във Франкфурт..

публикувано на 22.03.17 в 15:19

Спад на акциите на ING заради разследване за корупция и пране на пари

Акциите на ING Groеp са подложени на агресивен натиск от продажби, след като водещата холандска банка призна, че е обект на криминално разследване по обвинения за пране на пари и за корупция, които могат да доведат до налагането на големи по размер глоби. Кредитната институция обаче не потвърди информация в холандския вестник Het Financieele..

публикувано на 22.03.17 в 13:33

ЕЦБ: Протекционизмът може да повиши, а не да намали търговските дефицити

Протекционистките търговски политика могат да увеличат вместо да намалят търговския дефицит на дадена страна, посочва Европейската централна банка в свое проучване, което е оповестено само дни след като финансовите министри и централни банкери от Г-20 се отказаха да потвърдят досегашните си ангажименти за открита и честна международна търговия след..

публикувано на 22.03.17 в 12:29

Свиване на излишъка по текущата сметка на еврозоната през януари до 15-месечно дъно

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през януари до 15-месечно дъно, отстъпвайки за втори пореден месец от неговия рекорден връх, достигнат през ноември 2016-а година, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Позитивният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се понижи в началото на настоящата година до 24,1..

публикувано на 22.03.17 в 11:56