Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Николова: Плоският данък е естественият завършек на продължителни и разумни данъчни реформи

Снимка: БГНЕС

Днес се представя специално издание на Института за пазарна икономика, посветено на плоския данък. Много от българските известни икономисти са работили по него.

Един от авторите на „Предисторията на плоския данък. Въвеждането и резултатите“ Десислава Николова,  от Института за пазарна икономика заяви в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт", че датата не е избрана случайно:

Тази година се навършват десет години откакто имаме плосък данък в България. Първата стъпка беше 10-процентов данък върху корпоративните печалби, а през 2008-а тази ставка беше разпростряна и върху доходите на физическите лица. Тогава беше направен прехода от прогресивно подохдно облагане с най-ниска ставка от 20 процента и нагоре със тези десет процента. Много искахме да разберем как работи до момента този данък, има ли слабости, какви са успехите и в какви направления. Защото периодично в публичното пространство се появяват съмнения, че плоския данък в България не е успешна данъчна реформа. Особено в периоди на предизборна обстановка, в каквото сме в момента, плоският данък попада под атака от различни политически представители и партии. Нашата цел да потърсим обективните факти и доказателства как работи до момента този данък в България. Това, което се вижда много ясно е, че позитивите са доказани. На първо място сивата икономика е една от жертвите на плоския данък. Плоският данък е кулминацията и естественият завършек на много продължителни и разумни данъчни реформи.

Цялото интервю на Емилия Антова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна