Десислава Николова: Плоският данък е естественият завършек на продължителни и разумни данъчни реформи

Снимка: БГНЕС

Днес се представя специално издание на Института за пазарна икономика, посветено на плоския данък. Много от българските известни икономисти са работили по него.

Един от авторите на „Предисторията на плоския данък. Въвеждането и резултатите“ Десислава Николова,  от Института за пазарна икономика заяви в предаването "Нещо повече" на "Хоризонт", че датата не е избрана случайно:

Тази година се навършват десет години откакто имаме плосък данък в България. Първата стъпка беше 10-процентов данък върху корпоративните печалби, а през 2008-а тази ставка беше разпростряна и върху доходите на физическите лица. Тогава беше направен прехода от прогресивно подохдно облагане с най-ниска ставка от 20 процента и нагоре със тези десет процента. Много искахме да разберем как работи до момента този данък, има ли слабости, какви са успехите и в какви направления. Защото периодично в публичното пространство се появяват съмнения, че плоския данък в България не е успешна данъчна реформа. Особено в периоди на предизборна обстановка, в каквото сме в момента, плоският данък попада под атака от различни политически представители и партии. Нашата цел да потърсим обективните факти и доказателства как работи до момента този данък в България. Това, което се вижда много ясно е, че позитивите са доказани. На първо място сивата икономика е една от жертвите на плоския данък. Плоският данък е кулминацията и естественият завършек на много продължителни и разумни данъчни реформи.

Цялото интервю на Емилия Антова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

Ръст на потребителското доверие в еврозоната през юни до 16-годишен връх

Потребителското доверие в еврозоната се повиши изненадващо рязко през юни до най-високо ниво от 16-години насам, което е сигнал за задълбочаващ подем на икономиката в региона на единната валута. Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през юни до -1,3 пункта от -3,3 пункта през май и при средна прогноза на финансовите пазари..

публикувано на 22.06.17 в 18:01

Близо 3 800 млади фермери получиха 1,6 млн. лева от фонд "Земеделие"

Фонд "Земеделие" изплати над 1 600 000 лева за подпомагане на млади фермери. Финансовата помощ е получена от близо 3 800 стопани на възраст под 40 години, които са декларирали обработваеми площи  по Схемата за единно плащане на площ. Субсидията се отпуска за първите 30 хектара, като плащането представлява надбавка от 25% към сумата, получавана за всеки..

публикувано на 22.06.17 в 17:32

ЕЦБ ще изгради система за незабавни разплащания в еврозоната

Европейската централна банка заяви, че в опит да се засили финансовата интеграция в еврозоната ще бъде изградена система за незабавни плащания, обхващаща целия регион на единната валута, която да позволява на фирмите и гражданите да прехвърлят средства за броени секунди, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Системата, която е планирана да започне да..

публикувано на 22.06.17 в 16:22

Слабо нарастване на молбите за помощите при безработица в САЩ

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се повиши слабо през последната седмица, но продължава да задържа близо до най-ниските си нива от десетилетия насам, което отговаря на здрав пазар на труда в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 17-и юни се повишиха с 3000 до 241 000 при средна прогноза на..

публикувано на 22.06.17 в 15:55

СБ: Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия

Пенсионните фондове да имат възможност за по-рискови инвестиции на парите за втора пенсия, препоръчват от Световната банка (СБ). Това е записано в Програмата за оценка на финансовия сектор. Една от препоръките е да се въведе ред в изплащането на втората пенсия, което трябва да започне след няколко години. От институцията обръщат внимание, че..

публикувано на 22.06.17 в 15:42

Поредно понижение на европейските акции въпреки опита за стабилизация на петролните цени

Европейските фондови борси се намират под натиск за трета поредна сесия на търговия, тъй като продължават продажбите на акции на енергийни и на минно-добивни компании въпреки днешния опит за отскок на петролните цени . Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август поскъпват с 0,78% към 42,86 долара за барел, а на петрола..

публикувано на 22.06.17 в 14:20

Предпазлив отскок на петролните цени от техни нови многомесечни дъна

През днешната търговия петролните фючърси бележат известно повишение, след като в сряда регистрираха пореден солиден спад до многомесечни дъна, навлизайки стабилно в т.нар. "мечи" пазар (пазар на устойчиво падащи цени). От достигнатите в края на януари и началото на февруари върхове, петролът вече се обезцени с близо 20%, тъй като инвеститори и..

публикувано на 22.06.17 в 13:16