Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Димитров: Университетите не съществуват, за да произвеждат хора с дипломи, а за да им дават възможно най-добро бъдеще

Снимка: Община Враца


Не всички студенти гледат положително на предложението за промени в приема на ВУЗ-овете. Мнението ни ще бъде формирано на следващо Общо събрание, когато ще се съберат всички мнения по въпроса, и ще излезем със становище.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети.

Разбира се, че искаме да сме подготвени за пазара на труда. Това беше един от основните въпроси, зададени към министъра вчера. Какви други механизми за сближаване на това, което бизнесът търси и това, което университетът ни дава, да се търсяттака, че това е едно от най-важните неща за един студент, след като се обучи, да има къде да се реализира.

Според Вангелова, интересът на бъдещите студенти към различните специалности трябва да бъде предизвикан още докато са в гимназията с обяснения на специалността, реализацията и евентуално – отпускане на целеви стипендии. Тя е категорична, че ако регионалните университети затворят врати, младите хора ще потърсят реализация другаде. Тя даде пример със специалността туризъм, където на национално ниво няма необходимост от толкова много кадри, но в района на Бургас, те се търсят изключително усилено, а фактът, че са наети изключително в сивия сектор изкривява статистиката за реализацията им.

Съоснователят на академията „ITТаланти“ Доброслав Димитров, която не взема пари от държавата, но постоянно има студенти, които се радват на добра реализация, когато завършат, коментира

Фундаменталната разликата между един университет, който е финансиран от държавата, или частно училище, което взима такси от учениците, и една академия като нашата, която е безплатна за тези, които учат, е, че ние нямаме интерес да увеличаваме нереалистично бройки и да се хвалим колко души са учили там или колко души са завършили. Единствената цел, която имаме, когато обучаваме нашите кадети, е те, когато завършат, да могат да си намерят работа по темата, по която сме ги учили. Това, което казахте - завършва университет и започва да работи като продавач - няма как да се случи при нас. Нашата успеваемост вече доближава 95%. 95 на сто от хората, които завършват нашата програма, започват да работят като джуниър програмисти, тъй като на това ги учим.

Ако средното образование дава общата култура, хората отиват в университета, за да придобият знанията, с които да си намерят добра работа, категоричен е Димитров.  Студентите трябва да решават какво да учат именно спрямо това, защото иначе рискуват

Университетите имат доста голяма автономност, за добро или лошо, от държавата и държавата трудно може да им влияе какви специалности да имат,  но и те трябва да си спомнят защо съществуват. Те не съществуват, за да произвеждат хора с дипломи, а съществуват, за да могат да дават на тези хора, които са там, възможно най-добро бъдеще. Съответно, самите те трябва да започнат да си променят програмите.

Ние даваме сертификата за завършеност на нашата академия на третия месец, след като студентите ни вече работят това, което сме ги учили. Ако те не могат да си намерят работа, значи ние не сме ги научили добре. И тогава ние си взимаме бележка, защо този човек не работи и непрекъснато се променяме.

Университетите, чиито завършили студенти работят като продавачи, явно не произвеждат необходимите за пазара кадри и може би не трябва да получават държавна подкрепа, смята Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна