Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 на сто от французите смятат, че Франсоа Фийон трябва да се оттегли кандидатурата си за президент на Франция

Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Популярността на кандидата за президент на френската десница Франсоа Фийон е спаднала отново, след като той бе поставен под официално разследване заради предполагаемите фиктивни назначения на семейството му. Това сочи последното проучване на "Одоска" за радио "Франс енфо". Според него 75% от французите не одобряват оставането на Фийон в кампанията. 89% от запитаните са убедени, че той не е честен, а над три четвърти не го намират за убедителен. Все пак близо половината от анкетираните смятат, че кандидатът консерватор е смел.

Проучването, обхванало около 1000 души с различни политически убеждения, все пак отчита, че падането на рейтинга на кандидата е забавило темпо.

Не са успокояващи за Фийон и последните данни на центъра "Филтерис", в който десницата има доверие след точната му прогноза за резултата от първичните избори миналата есен. За първи път сондажите и там сочат консерватора трети след либерала Еманюел Макрон, докато крайната националистка Марин льо Пен е начело.

Отначало фаворит в кампанията, кандидатът на партия "Републиканците" се оказа с рухнал имидж след каскадата от публикации в медиите, които го доведоха до съдебно разследване. Въпреки многото загубени съюзници Фийон остана кандидат за президент и успя да получи подкрепата на бюрото на партията си. На митинг вчера той заяви, че ще се конфронтира само в преки дебати с политическите си противници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна