Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стресът – модерната болест

БНР Новини

В студиото на „Нашият ден“ гостуваха Пламен Димитров, социален психолог, и Здравка Серафиева, мениджър на служба по „Трудова медицина“ в голяма компания. Темата на разговора бе стресът на работното място, който засяга всички ни.
Стресът на работното място може да отключи състояния на тревожност, развиване на зависимости и психосоматични разстройства. Той може да прерасне в психически тормоз или да отключи други заболявания. Страхът и бягството от реалността са част от симптомите. Според Здравка Серафиева в България най-честата причина за стрес на работното място е неяснотата в изискванията към служителите от страна на работодателите.
Пламен Димитров обърна внимание проблемите в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Според психолога в закона не е обърнато достатъчно внимание на стреса на работното място. Често помощта на специалистите се разглежда като последен вариант. Той призова хората да не се опитват да се справят сами с проблема, защото психологическата практика разполага с работещи решения.
Какви трябва да бъдат междуличностните отношения на работното място? Как стресът може да повлияе икономическото развитие? Какви са практиките за превенция по света и защо в България такива липсват? Какви са възможностите на работодателя да обърне внимание на проблема? Чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени