Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова ли е страната ни за предизвикателства от Турция

Доц. Михаил Иванов
Снимка: БГНЕС

Ердоган прекали и е очевидно, че Германия ще изработи своя ясна и категорична позиция. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доцент Михаил Иванов, експерт по етнически отношения в НБУ:

Сега наистина в Турция се води много голяма борба и тя е от много голямо значение както за Турция, така и за региона, както и за отношенията между Европейския съюз и Турция. Поведението на Ердоган не е конюнктурно. Той е изградил този свой образ в продължение на много години. Всъщност той последователно и настъпателно провежда определен вид политика и определен стил в политиката, а освен това използването на турските малцинства за указване на натиск върху европейските държави е част от съвременната турска доктрина.

След отстраняването на Давутоглу от министър-председателския пост Ердоган отпуши едни вътрешни сили в Турция, които взеха превес. Това са силите на неформалната власт, които се опитват в момента да влязат през задните вратички в Европейския съюз, за да влияят на европейските политики неформално. Това посочи пред "Хоризонт" Илия Налбантов от Асоциация "Джордж Маршал":

Илия Налбантов

Ние виждаме отпора, който дадоха страните от ЕС на този опит, на тази неформална власт, която упражнява Ердоган, за да влияе на европейските процеси. Ние в България трябва да държим сметка на това нещо, защото такива лостове и механизми неминуемо ще бъдат използвани и в нашия контекст, а ние сме съседи и трябва много да внимаваме, когато водим диалог. Мен повече ме вълнува въпросът дали Ердоган ще продължи с тази реторика или ще я прекрати след 16 април. Причините, които пораждат тази реторика на Ердоган са вътрешнополитически и не са никак добри са самия него.

Цялото интервю с доцент Михаил Иванов и Илия Налбантов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени