Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Майорга пристига за премиерата на "Хамелин"

Пиесата е с две номинации за ИКАР

Снимка: http://satirata.bg

Испанският драматург Хуан Майорга пристига за премиерата на "Хамелин" в Сатиричния театър. Спектакълът е дипломна работа на студенти от НАТФИЗ, но вече е с две номинации за театралните награди ИКАР 2017 - за режисьорски дебют на Александра Петрова и за актьорското изпълнение на Мартин Христов.

Хуан Майорга е сред най-интересните и провокативни съвременни европейски драматурзи и в Испания е смятан за жив класик. За миналата година е носител на най-престижната европейска награда за драматургия. По образование е философ и математик. Занимава се и с адаптации на класически текстове.

Неговите текстове поставят сериозни проблеми, но търсят интересен начин за контакт с днешната театрална публика, разказа в предаването "12+3" Александра Петрова:

Хуан Майорга има по-специфично виждане за това по какъв начин театърът трябва да общува и да намира общ език с човека на днешното време, който е много визуално ориентиран. Майорга е измислил много интересен начин как театърът да работи повече с въображението на хората, а не с визуалното.

Пиесата "Хамелин" се занимава с проблема за насилието над деца в неговите различни лица, затова екипът е възприел тематиката като своя кауза, сподели още Александра Петрова.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна