Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Петрова: Кукленият театър е във възход

Децата са прекрасна публика, казва режисьорът на "Ние, врабчетата"

От известно време има възход в кукления театър. Салоните се пълнят все повече. Спектаклите пътуват по света. Това каза на Международният ден на кукления театър в интервю за предаването "Нещо повече" режисьорът Катя Петрова:

Децата са най-интересната публика. Даже спектакли за възрастни се правят по-лесно от спектаклите за деца. Трябва да умееш да им оставиш послание, което да запомнят. Децата са прекрасна публика. В същото време в спектакъла трябва да има такива елементи, които да провокират и възрастните да разказват на децата. Да провокираме въображението на децата е много ценно. Винаги съм се стремяла да не им давам съвсем „сдъвкана храната“. 

Запитана има ли противоречие между театъра и технологиите Катя Петрова посочи:

Живият досег е незабравим. Той няма нищо общо със студения компютър. Той действа по друг начин, той ги учи на други неща. Но от друга страна за нас е предизвикателство, ние трябва да ги догонваме, да сме в час с тях. Умението да балансираме между едното и другото е много важно.

За спектакъла си „Ние, врабчетата“, който ще има своя нов живот на софийска сцена, режисьорът сподели:

Това е една от моите любими повести. За щастие на екипа, този спектакъл се играе вече 20 години и любопитството на децата продължава. Там става въпрос за летящите същества, които се отказват от природата си на летене, стават пешеходци, започват да трупат материални блага, искат да отидат в чужбина. Уникален текст е.


Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна