Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Пенка Коева

Поводът да си спомним за прекрасната певица Пенка Коева е 85-годишнината от нейното рождение на 16 март 1932 година. Въпреки че нейната кариера се развива основно в Пловдивската опера, тя е позната от гостуванията си на всички сцени в страната с роли като Тоска, Адриана Лекуврьор, Татяна, Леонора от “Трубадур“, Наташа от „Русалка“ на Даргомижски, Магда Сорел от „Консулът“ на Меноти и още много оперни героини.

Родена в Пловдив, Коева отрано проявява музикалните си способности, солистка е на училищния хор, учи в Музикалното училище в града. През 1948 година постъпва в Музикалната академия, в класа на известния композитор и вокален педагог Георги Златев-Черкин, а докато следва, участва в концерти на Шуменската, Плевенската и Варненската филхармония, както и в спектакли на Софийската опера. Когато завършва с пълно отличие, тя се завръща в Пловдив,  където в този момент се създава оперен театър. Още с първите си прояви като Тоска и Наташа от “Русалка“ тя прави силно впечатление с красивия по тембър, обемен и мощен глас, съчетан с ярък артистичен талант.

За нея музиковедът Розалия Бикс пише: Едно  наистина мащабно  явление на съвремената българска оперна сцена, еднакво представително за своя театър и за българския театър изобщо. В своята барокова царственост на сценично присъствие, чувствено обагрен и необикновено красив тембър, с непресторения си драматичен патос и импулсивност в общуването с партньора. Пенка Коева носи оперния теаатър едва ли не като първа своя отлика, нещо като “предупредителна“окраска за непосветените в това изкуство. Фразира изразително, насища с достатъчно звук и най-тихите динамични отсенки на вокалната си изява, вярва си, живее на сцената в почти неспирна екзалтация.

Пенка Коева е носителка на много награди от наши и международни певчески конркурси. Тя е и великолепна камерна певица. Умира на 31 януари 2007 година.

В Златния фонд на БНР се съхранява изказване на Пенка Коева, в което тя говори за живота и кариерата си, както и неин запис. Чуйте в звуковия файл, в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна