Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щати са изстреляли 59 ракети "Томахоук" срещу сирийска военновъздушна база

| обновено на 07.04.17 в 12:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ нанесоха първи ракетни удари по военновъздушна база на сирийския режим в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, приписвана на армията на Башар Асад. Ударът по въздушната база "Шейрат" е нанесен с близо 60 ракети "Томахоук", изстреляни от американски кораби в Средиземно море. Това, според САЩ, е базата, откъдето са излетели сирийските самолети, които във вторник нанесоха удари срещу контролиран от бунтовниците град, при което загинаха над 70 души. САЩ посочиха, че режимът в Сирия е използвал бойното отровно вещество зарин.

Американският президент Доналд Тръмп даде специално изявление, в което уточни, че е дал заповед за нападение срещу сирийската база в отговор на нападението с химическо оръжие. От резиденцията си "Мар а Лаго" в щата Флорида Тръмп призова всички цивилизовани нации да се обединят, за да спрат кръвопролитието в Сирия.

Тази вечер наредих целенасочено военно нападение на въздушната база в Сирия, откъдето е била предприета химическата атака. В съществен интерес на националната сигурност на Съединените щати е да възпира и предотвратява разпространяването и използването на смъртоносни химически оръжия, каза Тръмп.

Сенатори-ястреби – Джон Маккейн и Линдзи Греъм  подкрепиха атаката, но други конгресмени разкритикуваха президента, че се нуждае от разрешение на Конгреса за военни операции зад граница.  

Според сирийската агенция САНА ракетните удари на САЩ са агресия срещу Сирия. Съобщава се за човешки жертви. 

Сирийски военен източник, цитиран от СNN, сочи шестима убити.

Към момента не е ясно дали американските въздушни удари са началото на по-широкомащабна кампания срещу властта в Дамаск.

В четвъртък държавният секретар Рекс Тилърсън, без да се впуска в подробности, говори за това как САЩ и други страни биха обмислили премахването на Асад от власт.

Администрацията на президента Барак Обама избягваше да се намесва с военни в гражданската война в Сирия, като основен приоритет бе кампанията срещу така наречената "Ислямска държава".

Американската намеса излага страната на риск от пряка конфронтация с Русия и Иран, които стоят зад режима на Башар Асад. 

"Вашингтон Поуст" посочва, че ударите също поставят в риск стотиците американски военни в Сирия, които помагат на местните сили в борбата срещу така наречената ИД, чиято столица де факто е град Ракка. 

Пентагонът обяви, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, предаде Ройтерс. Преди това американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия. Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети. Друг източник на Ройтерс е казал, че по първоначални данни ракетната атака срещу летището "Шайрат" е нанесла сериозни щети на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването на летището.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Русия не е изпълнила споразумението от 2013 г. за обезопасяване на химическия арсенал на Сирия. По думите му, Москва или е била съучастник на режима в Дамаск, или е била некомпетентна да гарантира прилагането на споразумението.

Сирийската държавна телевизия цитира военен източник, според когото на летището край Хомс има поражения. А губернаторът на провинция Хомс Талал Барази заяви, че атаката на САЩ обслужва целите на "въоръжените терористични групи и на "Ислямска държава". Той е посочил, че при атаката са загинали петима души, а седем са били ранени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна