К. Славов: Решението на АПИ да спре изграждането на тунел "Железница" ще е обект на специално внимание

Снимка: БГНЕС

Решението на АПИ да спре търга за изграждането на тунел "Железница" ще бъде обект на специално внимание от страна на Асоциация "Прозрачност без граници", каза в "Преди всички" Калин Славов – изпълнителен директор. Очаква се до дни да бъде публикуван доклад и мотивирано становище на експертен екип от Асоциацията, която извършваше мониторинг на процедурата за тунела:

На мен ми се струва, че тези мотиви, които виждаме в сегашното решение на АПИ за прекратяване, са повече, за да дадат малко повече пълнеж, за да не стои толкова видима основната причина, а именно изчезването на документацията.

Под риск са 250 млн. лева за тунела и още 200 милиона, за които вече има сключен договор за строителството на магистралата от Благоевград до Крупник, каза за БНР ексминистър Лиляна Павлова. Блокирането на тунела "Железница води до блокирането на другия участък, аргументира се тя.

Според документацията са предвидени 1400 дни за построяването на тунел "Железница", разясни Калин Славов:

Това са малко повече от 3 години и половина, а това означава, че още сега, още днес, сме в риск. След като ни предстои обявяването на нова процедура, преди обявяването ѝ, трябва да се изработи нова тръжна документация, а според новия Закон за обществените поръчки, след като тя бъде обявена, напълно е възможно отново да се повтори същата случка с обжалването на тази процедура, както се случи и с първата – обжалване в КЗК, обжалване пред ВАС… чисто процедурно нещата не изглеждат никак добре.

Интервюто на Лора Търколева с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията
Откритият саркофаг в Александрия.

Учени проучват мистериозен черен саркофаг, открит в Египет

Археолозите в Египет откриха в Александрия масивен черен гранитен саркофаг, който е бил недокоснат в продължение на 2000 години. Откритието веднага задейства вълна от слухове, суеверия и подозрения, предаде БГНЕС. В саркофага бяха намерени три скелета, плуващи в кафеникаво-червеникава течност, която изпуска ужасяваща миризма. Египетското..

публикувано на 20.07.18 в 13:24
Ива Дойчинова и Георги Лозанов в студиото на програма „Христо Ботев“

Ще донесе ли повече прозрачност в медиите новият медиен закон

„Промените в медийното законодателство на Пеевски не могат да навредят. Те са като буря в чаша вода. Трябва да се опише като конфликт на интереси връзката между медии и политика. Това трябва да включи и партийните телевизии.“

публикувано на 20.07.18 в 13:10

Гърция задържа четирима турски граждани

В Гърция бяха арестувани четирима турски граждани на границата с Гърция. Турците са без разрешително за влизане в европейска страна. Полицията в Орестиада е предала на прокурора четиримата турски граждани, влезли нелегално в Гърция. Двама от тях са заявили, че са журналисти, дошли на гръцка територия, за да отразят спасителната операция за майка с три..

публикувано на 20.07.18 в 12:55

Православната църква почита паметта на пророк Илия

Църквата почита паметта на един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци свети Илия. Датата се чества и като ден на Илинденско-Преображенското въстание, избухнало през 1903 г. Пророк Илия е живял около 900 г. пр. Хр., когато еврейският народ бил разделен на две царства – Юдейско и Израилско, а вярата в Бог се сменила с езически суеверия...

обновено на 20.07.18 в 12:43

Украинският шофьор на ТИР, блъснал и убил бременна жена и съпруга ѝ, отива на съд

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу украинския шофьор на ТИР, блъснал и убил на магистрала „Тракия“ бременна жена и съпруга ѝ. Обвинението е за причинена смърт по непредпазливост. Мъжът е нарушил правилата за движение и е шофирал след употребата на марихуана. Като основна причина за тежката катастрофа се..

публикувано на 20.07.18 в 12:39

Задигнаха 10 хиляди лева от столичен магазин

Близо 10 хиляди лева са откраднати от каса на управителя на магазин в столичният квартал „Младост“. За инцидента е станало ясно днес. На мястото са изпратени екипи на СДВР, които да разследват случая. 

публикувано на 20.07.18 в 12:36

Умишлен палеж на охраняем паркинг в столичен квартал, 12 коли изгоряха

Общо 12 коли са изгорели на паркинг в столичният квартал „Люлин“. За момента от МВР не се ангажират с официална версия за умишлен палеж. Директорът на столичната пожарна старши комисар Веселин Гетов информира. "В 24.00 часа е получен сигнал в нашия оперативен център за възникнало горене на автомобили на автопаркинг на бул."Петър..

обновено на 20.07.18 в 12:35