Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Теофанова: Кандидатствайте за стипендията "Жените в науката", не се отказвайте

Срокът за кандидатстване се удължава до 30 април

Деница Теофанова
Снимка: личен профил

Жените учени в България разполагат с още 30 дни, за да се включат в надпреварата за три стипендии от по 5000 евро всяка. Срокът за участие в Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ бе удължен до 30 април 2017 г. поради големия заявен интерес и постъпили молби за удължаване. Новината бе обявена вчера по време на официално представяне на стипендиантската програма в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е официален партньор на инициативата в България.

Стипендиите по програмата „За жените в науката“ се отпускат всяка година от 2011 насам с цел да подпомогнат изследователската работа на младите жени учени в България и като стимул за тях да продължат своята научна кариера. В стипендиантската програма за 2016 - 2017 г. могат да участват дами учени от цяла България. Важните условия са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на естествените науки и да разработят авторски научен проект.

В „Шоколад“ този път ви срещаме със стипендиантката от 2015-а г. - д-р Деница Теофанова, която е главен асистент към Катедра „Биохимия“ в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2011 г. тя получава образователната и научна степен „Доктор“, защитавайки дисертационен труд на тема „ДНК полиморфизми, определящи популационните групи на чернодробния метил Fasciola hepatica от Източна Европа“. До 2014 г. заема последователно длъжностите асистент и главен асистент в ИБЕИ-БАН, а от 2014 г. води практически занятия по „Биохимия“ и „Биокатализа“, както и лекции по „Метаболизъм и функционална биохимия“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Научноизследователската дейност на д-р Теофанова е насочена към прилагането на различни молекулни маркери, които имат за цел да изяснят генетичния произход, еволюция и филогенетични взаимоотношения на различни групи организми. Настоящите ѝ изследвания са съсредоточени към интегрирането на геномиката и молекулярната биология към растителната биохимия, поставяйки акцент върху идентифицирането на молекулни маркери за стресова толерантност и използването им в маркер-асистирана селекция на устойчиви сортове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна