Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Райна Стоянова

Райна Стоянова
Снимка: Софийска опера

Навършиха се 110 години от рождението на изтъкнатата солистка на Софийската опера Райна Стоянова, пяла на сцената на престижния ни театър през периода 1930/1960 г.

В 25-годишната си кариера тя участва в повече от 65 мецосопранови роли, оставяйки спомена за прекрасен лиричен глас, артистичен темперамент и здрава музикална и сценична култура. Публиката я помни с вълнуващите образи, които пресъздава с много топлота, сърдечност и благородство.

Родена в София на 4 април 1907 година, Райна Стоянова отрано проявява музикалния си талант, започва да учи пеене при Иван Вулпе и Димитър Попиванов, завършва Виенската музикална академия при Роза Папир. Като студентка участва в спектаклите на „Луиза Милер“ и „Мадам Бътерфлай“ в Академичния театър във Виена. На 10 февруари 1933 година дебютира на софийска сцена с ролята на Кръчмарката от операта “Борис Годунов“ на Мусоргски. Едновременно с оперната си кариера тя отделя голямо внимание и на камерния репертоар, изнася много концерти не само в страната, но и в чужбина - във Виена, Залцбург, Берлин. Даже има покана за постоянен ангажимент във Виенската опера през 1943 г., но поради войната тя отказва участията си.

Райна Стоянова почина 30 юли 1977 година.

По-подробно за кариерата ѝ говори през 1977 година големият оперен диригент Асен Найденов, а записът се съхранява в Златния фонд на БНР. Оттам е и нейното изпълнение  на Ария на Шарлота из трето действие на операта “Вертер“ от Масне. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!