Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред съвременната криминалистика

| обновено на 10.04.17 в 14:34
Част от експозицията на Музея на криминологията и наказателната практика във Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как науката може да бъде в услуга на полицията? Какво означава да се правят криминологични разследвания с научни методи? Тези въпроси са във фокуса на поредицата "Срещите на бъдещето" на предаването "Хоризонт до обед", реализирана съвместно с Френския културен институт. В ефира на "Хоризонт" предизвикателствата пред съвременната криминалистика коментираха Ефи Манзони, която е инженер в техническо научната полиция в Централната дирекция на Съдебната полиция във Франция, и Здравка Кръстева, която е доктор по право със специалност "Криминалистика" и преподавател в Софийския университет.

Здравка Кръстева сподели, че съвременната криминалистиката има вълнуващ, но не много реалистичен образ, формиран от популярните криминални сериали:

Когато започвам първите си занятия по криминалистика със студентите по право и чувам, когато ги попитам, какви са им очакванията от криминалистиката, не посмяват повечето да ми отговорят гласно, но чувам, прошепвайки помежду си, да споменават Хорейшио. Сигурно сте чували този герой от така наречените "процедурни" криминални сериали, които влизат в най-големи детайли за разследването на престъпления, които формират явно обществените представи за това какво е криминалистика – понякога доста превратно и доста подвеждащо.


Ефи Манзони изтъкна, че и днес най-важният момент в криминологичното разследване е по време на първия оглед на местопрестъплението:


И най-важното и преди, както и сега, това е по какъв начин местопроизшествието, местопрестъплението, да му очертаете контурите и да се превърне в една истинска сцена на местопрестъпление. Обикновено само веднъж отиваме там еднократно, след като се е случило престъплението, и е много важно наистина всичко добре да обиколим, да огледаме, за да не изпуснем някой важен детайл, който би могъл да бъде една много сериозна улика. 
Здравка Кръстева коментира източниците на проблемите в процеса на събиране на доказателства от криминолозите, като също подчерта важността на работата по време на първия оглед.

Защо често чуваме като граждани (да кажем, защото ние експертите сме наясно къде са проблемите, но като граждани), че не са достатъчно доказателствата по едно или по друго дело, за което има привлечено обществено внимание. Комплексни са причините.

Част от тях са свързани с процесуални пропуски много често, особено в досъдебната фаза на производството, когато трябва да бъдат събрани веществените доказателства при огледа на местопроизшествието. За това говори и госпожа Манзони. Този тип действия не могат да се повтарят по-късно в съдебната фаза. Те се извършват в началото на разследването и ако се допуснат съществени нарушения на този ранен етап, има риск да загубим изобщо доказателствата и да не можем да ги ползваме по-нататък.

Здравка Кръстева отбеляза, че работата по събиране на доказателства се затруднява и от това, че често липсват средства за научните тестове, както и подготвени криминолози – защото заплатите са ниски и често специалистите търсят други работни места.

Повече по темата може да научите, ако посетите лекцията във Френския институт тази вечер от 18.30 часа. Осигурен е превод. Входът е свободен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна