Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията за обучение в чужбина е на финалната права

В Дания орязват броя на студентите, Великобритания приема при ясни условия на финансироне

Снимка: БГНЕС

Какви са промените на финала на кампанията за кандидатстващите за обучение във висши училища във Великобритания? В условията на Брекзит ще продължи ли страната да отпуска кредитиране на студенти от Европейския съюз? В предаването "Хоризонт до обед" Ирина Христова, консултант в проект "Световно образование" обясни, че въпреки доскорошната неяснота около Великобритания като дестинация за обучение, формулярите вече са налични и има гарантирано финансиране:

За тази година добрата новина е, че вече започва процедурата за кандидатстване за студентско кредитиране, което е и един от основните начини, по който българските студенти финансират своето следване във Великобритания. През тази година всички студенти, които започват следването си, ще могат да ползват студентско кредитиране в пълния размер, както е било до момента, без промени и това ще бъде достъпно за тях до завършване на образованието им, независимо дали Великобритания междувременно напусне ЕС предвид процеса, който ще трае не една година, а няколко.

Формулярите за студентското кредитиране тази година излязоха малко по-рано и всички, които са приети да учат във Великобритания, ще могат да кандидатстват за заеми и могат да започнат кандидатурата си отсега, увери Христова. 

Промяната тази година идва от Дания, където просветното министерство намали броя на чуждестранните студенти в Дания с 25 процента. Очаква се около 1 600 студенти по-малко да започнат своето следване в скандинавската страна. Повечето засегнати университети са с технически специалности, с четиригодишни специалности, със специалности като дигитален дизайн, маркетинг и мениджмънт на логистиката, медицина. Именно тук е най-опасният момент за тези, които са избрали само Дания и са подали само за Дания, предупреди експертът, като уточни, че само Дания не е вариант. Кандидатите могат да бъдат консултирани и пренасочвани:

До 15 април е крайният срок за Швеция, където безплатното образование е алтернативно на Дания по финансови параметри. Там обаче не са застъпени всички специалности на английски език, така че някои ще могат да се насочат към Швеция, за други вариантът е Холандия, като там предстои едно разясняване как се ползва кредитиране и финансиране, за да разберат как могат да си направят и там безплатно образованието.

Има университети във Великобритания, в които още има свободни места по някои от специалностите. За някои от специалностите единствена алтернатива на датския вариант е Великобритания.

Ирина Христова подчерта, че сега средата е малко по-динамична, защото наближават крайните срокове за всички държави.

Германия още не е започнала кандидат-студентската кампания, но всички останали с английски език в момента са в приключване на кампанията. Наистина няма време за опити да се оправят сами, именно затова отворихме врати за всички, които се интересуват и се чувстват несигурни, както и за тези, които още не са подали документи. 

Още детайли за обучението в чужбина слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна