Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични софийски кръчми възкръснаха в книга

2
Снимка: pavlinad.wordpress.com
Сладкарница „Берлин“, ресторант „Будапеща“, „Бамбука“, „Славянка, “Ялта“, „Грозд“….  Тези имена за едни звучат непознато, но за други са маркери за едно невероятно минало, оставило дълбока следа и пълно с истории и емблематични личности.

Само преди дни дъщерята на писателя Павел Вежинов – Павлина Делчева-Вежинова представи книгата си „По дирите на изчезналите софийски кръчми“, с която възкреси култови за времето си места, любими на българската бохема през втората половина на ХХ век.

По време на премиерата се потвърди една моя надежда, че хората ще харесат книгата, защото се връщат назад в своето миналото с усмивка, не с някаква криворазбрана носталгия. Просто с усмивка. Сещат се за хубавите неща в живота си. Защото за нас кръчмите бяха това, което за съвременното поколение са социалните мрежи. Ние сядахме и говорехме, така както днес се говори в социалните мрежи. Това не го казвам с укор, важното е хората да говорят, да споделят, да търсят съмишленици, каза за Радио София авторката.

Освен за ресторанти, механи и бирхалета, съм писала и за сладкарници, и за шкембеджийници, и за бозаджийници. Книгата не е само за кръчмите, тя е за хората.

Много от нас използваха клубовете за работа – там писателите намираха героите си, създаваха се контакти, научаваш какво става в града...

Още за емблематичните софийски кръчми - чуйте от разговора на Гергана Пейкова и Данаил Конов с Павлина Делчева-Вежинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени