Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добре дошли в България" - ироничен портрет на съвремието ни

Снимка: БНР


Здрава Каменова и Гергана Димитрова представиха в студиото на "12+3" "Добре дошли в България". Пиесата е номинирана за "Аскеер".

Написахме "Добре дошли в България" през 2016-а. Това е разрез на обществото ни от последните две години. Чужденците, бежанците, другият и как се идентифицираме спрямо този друг - около това се върти сюжетът, стана ясно от думите на авторите. 

Публиката приема пиесата като ироничен портрет на съвремието ни. Образът на българина се модифицира. Езикът на омразата стана официален. Той се използва от политиците и се превръща в нормалност, която не е нормална.

В текста е включен и ловецът на бежанци Динко. В пиесата има хорове на майките, пенсионерите, селяните. Всеки хор преживява развитие. Това е пиеса за бежанците, в която говорят само българите и се оказва, че те също са бежанци. Имаме и чакал, който проговаря български. Текстът е комедиен и публиката се забавлява. Обхваща огромен диапазон от публика - от 5 о 75. 

На държавно ниво няма стратегия за независимия театър. Червената къща и ДНК са местата, на които играем.

Здрава Каменова и Гергана Димитрова поканиха зрителите на "Добре дошли в България" на 5 май от 19,30 часа в ДНК - Националния дворец на културата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна