Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Отсъства ярка политическа визия в този парламент

Лайтмотивът в политическия разговор е да не се изложим пред чужденците

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС
Отсъствие на ярка политическа визия в новия 44-ти парламент, както и опасност от популизъм, констатира политологът Христо Панчугов, преподавател в НБУ и председател на "Синьо единство". Прави впечатление в началото на 44-тия парламент заявката на председателя му Димитър Главчев, че ще се следва дневният ред на избирателите. Панчугов смята, че такъв дневен ред не е ясно заявен от самите избиратели и има опасност от популизъм, ако се има предвид начинът на провеждане на референдума за промяна на избирателната система.

Вчера политиците се плъзнаха по повърхността. Не дадоха ориентир до каква степен следващото управление ще бъде заложник на политически шантаж и не получихме отговор на големите и важни въпроси за управлението на България.

В основата на този проблем до голяма степен стои желанието да се търси голяма степен на компромис. Предстоящото европейско председателство се посочва като причина. Лайтмотивът в политическия разговор е да не се изложим пред чужденците. България става председател на Европейския съвет, но това не изземва политическия диалог и политическото противопоставяне. Няма яснота какви цели поставя България пред себе си, докато е председател, отбеляза Панчугов.

Не очаквам да бъде търсено общо съгласие на всяка цена. Очаквам политически диалог и политически противопоставяния. Има основни различия между ГЕРБ и БСП не само във външната политика, но и за вътрешнополитическото развитие. Би било странно, ако се стигне бързо до консенсус по отношение на приоритетите на председателството. Например за СЕТА. Българските граждани очакват истински политически сблъсък относно посоката, която България трябва да поеме от тук нататък. Всички политически сили са обединени около едно нещо – никой не иска скоро да има нови избори. От тази гледна точка привидното противопоставяне, но търсенето на начин парламентът да продължи, изглежда най-важният консенсус. Нищо от вчера не ме изненада. Липсата на сблъсък и алтернативност в кандидатурите целят институционалното закрепване на този парламент, за да се мине към това как ще изглежда правителството, смята Панчугов.

Сложен е въпросът за смирения Бойко Борисов. Надявам се да не остане смирен по отношение на големите сблъсъци, които му предстоят. Борисов ще бъде изправен непрекъснато пред сблъсъци. Например по въпроса кои министерства ще даде. Отсъства ярка политическа визия в този парламент. Той беше формиран около популистки заявки, добави Панчугов.

Цялото интервю на Таня Величкова с Христо Панчугов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна