Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 5 години административните услуги у нас трябва да са напълно дигитални

2
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време
Снимка: Архив
Към 2023 година България трябва да стигне до реална дигитална трансформация на администрацията, администрацията трябва да се дигитализира изцяло. Това каза председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков по време на кръгла маса, посветена на националните приоритети в развитието на електронното управление.

Съгласно европейските директиви, през следващите 5 години страната ни трябва да постигне реална и необратима  дигитална трансформация на администрация и цялостна цифровизация, допълни Желязков. Това означава, че на гражданите и на бизнеса трябва да им е осигурен гарантиран достъп до всякакви електронни услуги, чрез повсеместна свързаност, да упражняват гражданските си права, вкючително и да могат да гласуват електронно.

Сред основните проблеми пред които сме изправени са наличието на много хартиени процеси, липсата на координация между отделните институции, многократното събиране на данни и липсата на дигитални умения сред служителите на администрация.

Налагането на принципа за еднократност в е-услугите може да спести 5 млрд евро на държавите членки, сочи изследване на Комисията на вътрешния пазар и защита на потребителите в Европейския парламент. А в процеса за дигиталиация на всички администаративни услуги са готови да се включат и специалисти от БАН. Това каза повреме на срещата председателят на БАН академик Юлиян Ревалски.

Друг важен приоритет е осигуряването на сигурността на потребителите на електронни административни услуги. До май месец догодина България трябва да изпълни две европейски директиви за гарантиране на киберсигурността на личните данни, коментира д-р Георги Шарков - национален координатор по киберсигурност.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл от репортажа на Олга Добрева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени