Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция гласува на първи тур от президентските избори

| обновено на 23.04.17 в 08:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са вероятно най-непредвидимите в историята на страната. За първи път в историята на Петата република президентски избори ще протекат в условията на извънредно положение, въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г. Повече от 50 хиляди полицаи и жандармеристи, подкрепени от 7 хиляди военни, ще следят за реда и сигурността.

Французите избират между 11 кандидати, от които само четирима имат шансове да стигнат до втори тур, в случай че никой не получи над 50 процента. Центристът Еманюел Макрон и лидерът на крайната десница Марин льо Пен водят в социологическите проучвания. Те са следвани плътно от кандидата на консерваторите Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон.

Голям брой избиратели - около 30 на сто, казват, че може да не гласуват или че не са сигурни в избора си.

Според прогнозите на втория тур на 7 май ще се явят центристът Макрон и крайнодясната кандидатка Марин льо Пен. Очаква се Еманюел Макрон да победи и да стане следващият президент на Франция.

Отвъдморските територии на Франция и жителите на някои американски щати гласуваха на първия тур от изборите за френски президент още в събота. В канадския град Монреал се извиха опашки от желаещи да гласуват, а пред американското посолство във Вашингтон френски избиратели споделиха какво мислят за изборите.

Малко особени избори са, защото всъщност има много кандидати. Много е отворено. Всичко може да се случи. По тази причина хората се мобилизират, обясни френски избирател.

Мисля, че хората, които са изплашени, за съжаление, искат още повече да отидат в крайнодясна посока. Надявам се това да не се случи, посочи французойка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна