Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Шопов: Разделението във френското общество съществува отдавна

Снимка: БГНЕС
Ако се погледнат по-широко изборите във Франция, ще се види разделението в обществото, което съществува отдавна. Доколко емоционален или рационален беше вчерашният избор на французите, коментира политологът Владимир Шопов в предаването "Преди всички" резултатите от първия тур на вота: 

Аз мисля, че ако се погледне в малко по-широк план целият изборен резултат, ще видим дълбочината на разделението във Франция. Очевидно е, че във френското общество има доста отчетливо оформени нагласи. От една страна, визията за една по-отворена Франция, за една реформирана Франция, която трябва да намери по-добро и по-силно място за себе си в глобалния свят, и от друга страна, ясно оформено по-носталгично виждане за един по-затворен, по-познат свят, с повече акцент върху защитните мерки. На мен лично ми се струва, че първо, това разделение не е ново във Франция, сега то изглежда по-драматично по простата причина, че наистина на фона на резултатите, които видяхме през миналата година, имаше по-отчетлива вероятност да надделее второ виждане на Франция. 

Но нека да припомним, че Франция беше страната, която първо отхвърли Европейската конституция през 2005 година, във Франция от десетилетия има изключително негативни настроения към ЕС, именно тази връзка, която се прави между глобализация, миграция и Европейски съюз. Това все още не е преодоляно. Засега това движение към една по-затворена Франция е, бих казал, временно спряно, но с доста висока политическа цена, защото за първи път от създаването на Петата република двете основни центристки партии няма да имат свои представители на втори тур.

Според Шопов победата на Еманюел Макрон зависи от мобилизацията на поддръжниците му на втори тур:

Всички очаквания и всички сериозни изследвания сочат към победа на Еманюел Макрон, някъде 60 към 40%, но според мен основното нещо, което трябва да бъде наблюдавано в идните две седмици, е движението на готовността за гласуване, т.е. в каква степен французите са склонни да отидат да гласуват на втори тур, защото ако има все пак някакви вероятни модели за победа на Марин льо Пен, те всички преминават през доста по-ниска избирателна активност. Това, което е в полза на Марин льо Пен, е, че тя през последните години успя да изгради доста стегната подкрепа. Така че, ако има въпросителна, тя е свързана с готовността и мобилизацията на другата част от Франция да отиде и да потвърди своя избор. 

Изглежда много по-вероятно Макрон да е новият президент на Франция, но разликата няма да бъде такава, каквато беше през 2002 година.

Интервюто на Лора Търколева с Владимир Шопов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна