Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по досиетата представя сборник, посветен на обучението на кадри за Държавна сигурност

Снимка: Комисия по досиетата



Комисията по досиетата в партньорство с Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще представи новия си документален сборник „ВСШ „Георги Димитров” - МВР факултет ДС 1944-1991”.

Премиерата ще се състои от 14.30 ч., а домакин на събитието ще бъде Академията на МВР. За граждани с интерес към премиерата ще бъде осигурен свободен вход.

Новото фототипно издание излиза под №36 от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност” на Комисията. Сборникът хвърля светлина върху организацията на специалната подготовка на кадрите на МВР - Държавна сигурност по време на комунистическия режим.

Началото е поставено през 1946 г., когато първите служители на ДС са изпратени на шестмесечно обучение в СССР. През 1947 г. се открива петдесетдневен курс за средно ниво ръководни кадри, с което започва организирано обучение на кадровите служители на ДС. Първоначално тези курсове са организирани в София, а през следващите 1948 г. и 1949 г. са проведени и в други градове на страната.

През 1949 година се създава Централна школа „Г. Димитров” - МВР, която се явява основен институт за подготовка на служители от ДС и Народната милиция. През 1952 г. Колегиумът на МВР предлага на Политбюро на ЦК на БКП школата да прерасне във висша такава, което е прието.

Още детайли по темата чуйте от интервюто на Таня Величкова с Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна