Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров не вижда нищо нередно в срещата си със Сашо Дончев и Георги Гергов

ВСС няма да проверява случая "ЦУМ гейт"

Лозан Панов предупреди, че се готви костинбродски сценарий за изборите на следващ ВСС

| обновено на 27.04.17 в 15:18
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет няма да проверява обстоятелствата около среща на главния прокурор с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Срещу специална проверка гласуваха самият Сотир Цацаров и още 16 от съдебните кадровици.

В първия си публичен коментар главният прокурор заяви, че не се срамува и не вижда нищо нередно в срещата си с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Цацаров коментира скандала пред пленума на ВСС.
Темата влезе в заседанието на Съвета по предложение на шестима от съдебните кадровици. В няколкоминутното си написано изявление обвинител №1 заяви, че не е заплашвал Сашо Дончев, но не се е поддал и на искането от Дончев да повлияе на прокурори, работещи по проверка или дело, свързано с "Овергаз".

Лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, подсъдими или криминално проявени. Не съм бил на тайна среща в центъра на София. Нямам от какво да се срамувам. Бих се срамувал, ако определени разследвания не бяха се развивали в посоката, в която очевидно някои не желаят да се развият, защото зад всичко това стоят едни доста крупни интереси. Не съм нарушил закона, не съм нарушил служебното си положение. Затова и не се срамувам, продължи той и заяви, че според него, това е чужд сценарий, в който няма да участва.

Тук, продължи Цацаров, обръщайки се към колегите си от Висшия съдебен съвет, на тази маса няма сценаристи, но има хора, на които е възложено да изпълняват конкретни сценарии. Той не назова конкретно имената, които има предвид, на своите колеги, след което репликира председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който не беше удовлетворен от обяснението. Цацаров лаконично му каза, че няма намерение да дава точно на него обяснение.

Цацаров получи подкрепата на мнозинството срещу проверка с мотив, че ги е убедил, че няма нищо нередно в срещата с ЦУМ и защото и те виждат в скандала сценарий за омаскаряване на главния прокурор с участието на съдия номер едно. Срещу което остро възрази малцинството, което настояваше за проверка.

Дискусията продължи със сравнително по-пасивното участие на главния прокурор, като междувременно стана ясно, че по-рано днес той е поискал първите имунитети на депутати от 44-тото Народно събрание. Става дума за имунитетите на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който се разследва за рекет, на Светла Бъчварова, която е подсъдима от БСП за длъжностно престъпление, и на Делян Добрев от ГЕРБ, който е обвиняем заради мегааферата "Белене".

Заседанието започна с дебати по точка, внесена от мнозинството в Съвета, с която се твърди, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов недопустимо оказвал натиск върху ръководители на съдилища във връзка с изборите на членове на следващ Висш съдебен съвет от съдийската колегия. Намесата се изразявала в това, че изисквал протоколите от общите събрания, на които са правени номинации. В отговор Панов предупреди, че се готви костинбродски сценарий и че има опасност и заплаха за честността и свободата на магистратския вот.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени