Татяна Дончева: Прокуратурата се меси неуместно в големи икономически игри

"ЦУМ гейт" не застрашава бъдещото управление, казва лидерът на "Движение 21"
Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Не виждам защо бъдещото управление ще трябва да зависи от "ЦУМ гейт". Самият "ЦУМ гейт" с действащите лица не виждам по какъв начин застрашава правителството. Този коментар направи в предаването "12+3" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева:

По-съществен ми се вижда, че е проблемът с Марешки, който беше подсъдим по дело за рекет във Варненския окръжен съд и по време на президентските, и по време на парламентарните избори, и то в самия край на процеса. При такъв процес изборът на Марешки за заместник-председател на парламента е много скандален… Те се нуждаят от патерицата "Марешки", за да подпрат управлението, което е сериозен морален компромис. Но ако Марешки си мисли, че си е намерил пристан, това ще му бъде проблем.

Връзката между активността на прокуратурата и "ЦУМ гейт" се натрапва, заяви още Дончева, според която се създава впечатление, че главният прокурор си урежда лични отношения:

Главният прокурор по дефиниция трябва да бъде небитов човек, малко по-широко скроен и над нещата. Да се занимава един главен прокурор до такава степен с вестници и карикатуристи, той просто рискува не двама, а 22-ма карикатуристи да му се нахвърлят. Това е неправилен подход.

Припомняйки активността на прокуратурата и по време на предизборната кампания, Татяна Дончева отбеляза:

Да се правят дела от 2005 година на бивши министри на икономиката, това е повече от десет години, на ръба или отвъд изтичане на давността, за действия по управление, които обичайно се случват, означава да вменим на всичките си икономически министри, независимо коя партия ги е излъчила, че те са престъпници по презумпция... Това ми се струва зловещо. Това, което дават като доводи и Трайчо Трайков, и Делян Добрев, и Румен Овчаров, и Петър Димитров, сериозно подкопа разбирането на който и да е нормален човек, че се случва нещо нормално. 

По повод прокурорските проверки и разследвания в НЕК и КЕВР Татяна Дончева подчерта:

Прокуратурата не е падишах от средните векове, която да определя цени на води, на електроенергии. Неслучайно в демократичните времена в икономическия живот важи принципа "Всичко, което не е забранено, е разрешено". Тепърва във връзка с "Овергаз" и "Булгартрансгаз" ще станат ясни още факти, които са свързани с големи икономически игри, понякога наднационални, в които прокуратурата се меси доста неуместно... В КЕВР се изисква и се предполага да бъдат назначени специалисти, които ще имат право на преценка по целесъобразност, затова ние с вас не сме в КЕВР. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Още от категорията

Доналд Туск предупреди, че може не се стигне до сделка по Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправя предупреждение до лидерите на Общността, че е по-вероятно от когато и да било да не се стигне до сделка по Брекзит. „Днес нещата се оказаха много по-сложни, отколкото някои от вас вероятно очакваха. Трябва да не губим решителност и надежда, тъй като от двете страни има доброто..

публикувано на 15.10.18 в 21:58

Цветан Цветанов: Няма никакъв шанс вотът на недоверие да мине

Страната ни днес се нуждае не от предсрочни избори, а от опозиция, която действително да сложи проблемите на масата и да даде алтернатива, а БСП нямат алтернатива. Няма никакъв шанс да мине вотът на недоверие, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред общинските структури на ГЕРБ в Смолян. "Хубавото е, че има парламентаризъм и практики, които..

публикувано на 15.10.18 в 21:03

Без гласуване за конституционните промени завърши заседанието на парламента в Скопие

Без гласуване на предлаганите от управляващите в Македония конституционни промени завърши днешното заседание на парламента в Скопие. Депутатите ще продължат работата си утре от 11 часа. Поправките са част от условията за промяна на името на страната и евроатлантическата й интеграция. В началото на заседанието премиерът Зоран Заев отправи призив за..

публикувано на 15.10.18 в 20:51
Коста Филипов

Костадин Филипов с коментар за събитията в Македония

Решителен ден за Македония. Очаква се парламентът да реши дали да пристъпи към промените в конституцията, съгласно споразумението с Гърция за името на страната. Целта е да има мнозинство, но от опозицията на ВМРО-ДПМНЕ са против промените. “Дали 15-и октомври ще се превърна в толкова важна дата, каквато беше 30-и септември, когато беше..

публикувано на 15.10.18 в 19:27

Тереза Мей: Няма да попаднем в капан за постоянно оставане в митническия съюз

Британският премиер Тереза Мей призова за спокойствие и настоя, че следка по Брекзит все още е възможна, въпреки различията с ЕС. В специално изявление в Камарата на общините тя отбеляза, че е разочарована, че двете страни не могат да се споразумеят как да гарантират, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. След поредния..

публикувано на 15.10.18 в 19:25

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до минимална заплата от 560 лева

С мнозинство Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди предлагания бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Подкрепиха го синдикатите, а бизнесът гласува против.  В него е предвидено всички пенсии, отпуснати до края на тази година, да нарастнат с 5.7 на сто от юли догодина. Таванът на пенсиите няма да..

обновено на 15.10.18 в 19:05
Доналд Тръмп и държавният му секретар Майк Помпео

Тръмп изпраща спешно Помпейо в Саудитска Арабия заради случая "Хашоги"

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че изпраща спешно държавния секретар Майк Помпейо в Саудитска Арабия заради мистериозното изчезване на журналиста Джамал Хашоги. Тръмп информира от профила си в Туитър, че е разговарял по телефона със саудитския крал Салман, който много категорично отрекъл Рияд да има нещо общо със случая...

публикувано на 15.10.18 в 18:08