Татяна Дончева: Прокуратурата се меси неуместно в големи икономически игри

"ЦУМ гейт" не застрашава бъдещото управление, казва лидерът на "Движение 21"

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Не виждам защо бъдещото управление ще трябва да зависи от "ЦУМ гейт". Самият "ЦУМ гейт" с действащите лица не виждам по какъв начин застрашава правителството. Този коментар направи в предаването "12+3" лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева:

По-съществен ми се вижда, че е проблемът с Марешки, който беше подсъдим по дело за рекет във Варненския окръжен съд и по време на президентските, и по време на парламентарните избори, и то в самия край на процеса. При такъв процес изборът на Марешки за заместник-председател на парламента е много скандален… Те се нуждаят от патерицата "Марешки", за да подпрат управлението, което е сериозен морален компромис. Но ако Марешки си мисли, че си е намерил пристан, това ще му бъде проблем.

Връзката между активността на прокуратурата и "ЦУМ гейт" се натрапва, заяви още Дончева, според която се създава впечатление, че главният прокурор си урежда лични отношения:

Главният прокурор по дефиниция трябва да бъде небитов човек, малко по-широко скроен и над нещата. Да се занимава един главен прокурор до такава степен с вестници и карикатуристи, той просто рискува не двама, а 22-ма карикатуристи да му се нахвърлят. Това е неправилен подход.

Припомняйки активността на прокуратурата и по време на предизборната кампания, Татяна Дончева отбеляза:

Да се правят дела от 2005 година на бивши министри на икономиката, това е повече от десет години, на ръба или отвъд изтичане на давността, за действия по управление, които обичайно се случват, означава да вменим на всичките си икономически министри, независимо коя партия ги е излъчила, че те са престъпници по презумпция... Това ми се струва зловещо. Това, което дават като доводи и Трайчо Трайков, и Делян Добрев, и Румен Овчаров, и Петър Димитров, сериозно подкопа разбирането на който и да е нормален човек, че се случва нещо нормално. 

По повод прокурорските проверки и разследвания в НЕК и КЕВР Татяна Дончева подчерта:

Прокуратурата не е падишах от средните векове, която да определя цени на води, на електроенергии. Неслучайно в демократичните времена в икономическия живот важи принципа "Всичко, което не е забранено, е разрешено". Тепърва във връзка с "Овергаз" и "Булгартрансгаз" ще станат ясни още факти, които са свързани с големи икономически игри, понякога наднационални, в които прокуратурата се меси доста неуместно... В КЕВР се изисква и се предполага да бъдат назначени специалисти, които ще имат право на преценка по целесъобразност, затова ние с вас не сме в КЕВР. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Още от категорията

Юнкер и Меркел не приемат предоговаряне на сделката с Великобритания за Брекзит

Европейските лидери отхвърлят един след друг призива на британския премиер Тереза Мей за предоговаряне на условията за излизане на Великобритания от Евросъюза. Мей посети днес Хага и Берлин, където разговаря с колегите си Марк Рюте и Ангела Меркел в опит да изкопчи уверения, че европейците няма да използват предпазния механизъм за Северна..

обновено на 11.12.18 в 21:25
Руски стратегически бомбардировач Ту-160

Русия и САЩ в спор за бомбардировачи във Венецуела

Руски и американски представители влязоха в задочен спор за кацането на два руски стратегически бомбардировача с възможности да носят ядрено оръжие на борда, предаде Би Би Си. Два руски Ту-160 се приземиха на летището „Симон Боливар“ край столицата Каракас в понеделник, очевидно показвайки подкрепата на Москва за президента Николас Мадуро..

публикувано на 11.12.18 в 17:43

БСП: Бюджетният излишък ще бъде разпределен по неясни критерии

Бюджетният излишък ще бъде разпределен по неясни критерии според БСП. Депутатът Драгомир Стойнев посочи:   „Какво ще се случи в края на годината с прословутия излишък от над 2 млрд. лева, който няма да бъде похарчен или разпределен, както е правилният термин, през Народното събрание, Министерският съвет ще вземе решение на тъмно“. От..

публикувано на 11.12.18 в 17:15
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Учудвам се от "чувствителността" на строителите

„Учудвам се от „чувствителността“ на строителите, защото става дума за стотици милиони и е нормално обществото да иска отговори. Ние изразяваме и техния интерес“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Атанас Зафиров – член на Изпълнителното бюро на БСП.  От левицата настояха преди дни за независима експертиза на качеството на пътните отсечки,..

публикувано на 11.12.18 в 17:12
Данаил Кирилов

ГЕРБ с предложение за поправка в антикорупционния закон

От ГЕРБ внесоха предложение за законови промени, според които незаконно придобито имущество да може да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат. В приетия антикорупционен закон е регламентиран едногодишен срок за извършване на проверка за незаконно..

публикувано на 11.12.18 в 16:13

ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона възможно най-скоро

Европейският парламент призова днес за премахване на проверките по всички български и румънски гранични пунктове с държавите от Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок. Поредната - пета от 2011 г. резолюция по казуса, бе изготвена от евродепутата Сергей Станишев. Тя бе приета с огромно мнозинство, но няма задължителен характер...

обновено на 11.12.18 в 14:57

Станислав Бачев: Отношенията между САЩ и ЕС не са поставени на равноправна основа

„Отношенията между САЩ и ЕС не са поставени на равноправна основа. Как може да са поставени на равноправна основа, когато имаме 36 хил. военнослужещи, американски военни, в Германия или 20 хил. в Италия. Защо ЕС няма свой контингент в САЩ?“. Това попита в предаването „12+3“ авторът на книгата „Геоенергетиката в отношенията ЕС – Русия в началото..

публикувано на 11.12.18 в 14:56