Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Тодоров: Активността на прокуратурата притеснява определени икономически кръгове

Ясен Тодоров
Снимка: БГНЕС

Ние сме сглобили картинката, знаем какво се е случило. Аз лично съм гласувал срещу извършването на проверка, защото съм убеден, че това е абсолютен сценарий, един цирк, в който искат да ни вкарат, и удар срещу държавността и прокуратурата. Така в предаването "Неделя 150" Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота и председател на Етичната комисия, коментира реакцията на Висшия съдебен съвет по т.нар. "ЦУМ гейт" скандал.

Активността на прокуратурата през последните години притеснява определени икономически кръгове, посочи Тодоров:

Много хора в тази страна, които са били и на държавна хранилка и са се чувствали много комфортно през последните 25 години, са притеснени от това, което се случва. Разместват се някои икономически  пластове, някои монополи може би вече няма да са монополи. И това е причината за атаката срещу прокуратурата и персонално срещу главния прокурор, защото той все пак задава политиката на това държавно учреждение.

Съдебната реформа не е само реформа в прокуратурата, допълни Тодоров, спхоред когото огромен проблем са гражданските и търговските дела, не само наказателните:

Прокуратурата не е злият демон, който като го убием, „ще цъфне и ще върже“ съдебната система и правораздаването.

Този Висш съдебен съвет беше подложен на огромен политически натиск, смята още Ясен Тодоров:

Пускат се едни клишета в обществото - "чугуненото мнозинство" на Цацаров, лошите, пазителите на статуквото. Това няма нищо общо с действителността, това са отговорни и достойни хора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени