Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За празниците в Сапарева баня през август местното летище отново ще организира полети

Пистата при село Крайници се отдава на концесия за организиране на частни полети

Снимка: БГНЕС

Част от бившето селскостопанско летище при село Крайници се предоставя чрез концесия за организиране на частни полети, решиха общинските съветници в Сапарева баня.  2,5-километровата писта се отдава за сертифициране, уточни кметът на курорта Калин Гелев.

Концесионер става бившият шеф на летище „Бургас” и летище „Пловдив” Андрей Андреев. Предстои подписване на концесионен договор, като общината ще събира таксите от полетите. Срещу това Андреев се ангажира да извади лиценз за летището, който струва 15 000 лева, да освежи аеропорта с ремонт за около 50 000 лева и да построи ветрогенератор. Пред съветниците той е обещал да се справи с тези задачи и да организира първите полети през август тази година - за общинските празници на Сапарева баня. .

Общината в Сапарева баня е собственик на 2,5-километровата писта за излитане и кацане, широка към 40-50 метра, плюс 170 декара прилежащ терен, върху който са били разположени военни укрития. 2/3 от летището при Крайници са на общината в Дупница, която през 2008 година е продала своя дял.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна