Иван Брегов: В нашето общество наблюдаваме тотално отсъствие на доверие към съдебната власт

Снимка: www.bcpea.org

В нашето общество наблюдаваме тотално отсъствие на доверие към съдебната власт, благодарение на особения принос на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет, но липсата на доверие към прокуратурата е съпроводена от огромен политически кредит на доверие към главния прокурор. Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Иван Брегов от правния екип на Института за пазарна икономика (ИПИ):

Когато наблюдаваме такова несъответствие между едните нагласи и другите нагласи, определено трябва да се запитаме защо. В случая аз не мисля, че главният прокурор е бил толкова убедителен, просто във ВСС се е обособило едно прокурорско мнозинство, което се страхува или е безкрайно зависимо да зададе правилните въпроси към главния прокурор. Господин Борисов в случая си позволява да остава Висшия съдебен съвет да оправя сам своите проблеми, но когато трябва да се вземе остра позиция срещу това да бъде реформирана българската съдебна система в областта на прокуратурата, партията на господин Борисов обединява около себе си едно много сериозно мнозинство. На 16 март 2016 година българските депутати в Европейския парламент, предвождани от ГЕРБ, организираха една конференция, с която се опитаха да мотивират защо трябва да отпадне наблюдението върху българското правосъдие от страна на европейската комисия.

Брегов допълни още, че е време е да счупим модела, зададен от този и предишни състави на Висшия съдебен съвет и да се уповаваме повече на върховенството на закона, което той ни приписва като поведение.

Цялото интервю с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Работник от мангановата мина "Оброчище" е пострадал при трудова злополука

Работник от мангановата мина "Оброчище" е пострадал при трудова злополука тази нощ.  Той е настанен във Варненската многопрофилна болница "Св. Анна" с два счупени крака.  Причините за инцидента се изясняват. По думите на пострадалия миньор Ивайло Тодоров , по време на работа в мината, голямо парче земна маса е паднала върху него и е..

обновено на 26.05.17 в 14:00

Над 20 жертви на нападение срещу християни в Египет

23 души загинаха, а 25 са ранени, след като въоръжени мъже нападнаха автобус, превозващ копти в Египет, съобщи Ройтерс. По данни на местните власти нападението е било извършено, докато автобусът пътувал към манастир на около 220 км южно от столицата Кайро. Никоя групировка засега не е поела отговорност за атаката. Джихадистката групировка "Ислямска..

публикувано на 26.05.17 в 13:54

Състезателят на "Берое" Мартин Ковачев е загинал при катастрофа

Двама младежи са загинали при катастрофа на пътя от Стара Загора за село Богомилово.  Единият от тях е Мартин Ковачев – състезател в представителния футболен отбор на "Берое".  Автомобилът "Фолксваген Поло" е шофирал 18-годишен ученик от Старозагорската езикова гимназия. Колата е навлязла в насрещното платно и се е ударила челно в камион.  Водачът..

публикувано на 26.05.17 в 13:54

В. Бузов: "Ислямска държава" е необходимият враг - оправдание за увеличаване на бюджетите за борбата с тероризма

Основен елемент от присъединяването на НАТО към коалицията срещу "Ислямска държава" се очаква да бъде антитерористичният център, чието създаване беше обявено снощи, както и увеличаването на средствата за въоръжаване.  Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" специалистът по национална сигурност проф. Вихрен Бузов, според когото бизнес..

публикувано на 26.05.17 в 13:27

Подготвя се промяна в модела на заплащане на добавки за деца с увреждания

Подготвя се промяна в модела на заплащане на добавки за деца с увреждания. Това съобщи социалният министър Бисер Петков .  В понеделник в министерството ще се състои среща с родители на деца с увреждания, които протестираха миналата сряда: Наистина, съгласно действащия закон за интеграция на хората с увреждания, добавките, така наречените..

публикувано на 26.05.17 в 13:12

Защо работата на Народното събрание боксува повече от месец

Почти месец и половина 44-ият парламент не е приел нито един законопроект, не е внесъл промени в нито един действащ закон, на два пъти депутатите заседаваха по-малко от час. Вярно е, че преди основната законодателна работа на всеки парламент трябва да се свършат и ред други, доста скучни за публиката дейности, като например гласуване на правилник, избор..

публикувано на 26.05.17 в 13:05

Абитуриентка е в реанимацията на Кюстендилската болница след прекаляване с алкохол

Абитуриентка е в реанимацията на Кюстендилската болница след прекаляване с алкохол по време на бала си. За БНР главният лекар на болницата д-р Александър Величков съобщи, че няма опасност за живота на момичето. Момичето е било е в безпомощно състояние до кафене в Кюстендил. Лекарите са извършили всички необходими реанимационни действия...

публикувано на 26.05.17 в 13:01