Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Опозицията не може да критикува всичко, ако иска да е креативна

Петър Бакърджиев: Не мисля, че това правителство ще успее да повиши доходите

Любомир Стефанов

Опозицията не би трябвало да има такова сериозно влияние върху формирането на политики, колкото върху качеството на политическите решения, които новият кабинет ще предложи и ще прилага. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет:

Опозицията не може да критикува всичко, ако иска да е креативна, тъй като няма начин нещо от предложенията да не бъде от национален интерес. Дали и до колко опозицията в лицето на БСП и ДПС ще се възползва от това да бъде градивна коалиция, зависи от облика на цялото политика в България. Всички се надяваме освен кабинетът да запази желанието си да осъществи реформи, както вече премиерът Борисов заяви неколкократно, така и коалицията да надмогне партизанщината и да започне да се държи като граждански и политически представители, каквито по дефиниция са политическите партии.

Има достатъчно неща, които това правителство може да свърши, добави Стефанов:

Трябва да разбере какво означава реформа, тъй като реформа в последните години е толкова изпразнена от съдържание дума, че когато някой каже "реформа“, това означава, че нищо няма да направи.Петър Бакърджиев

Не мисля, че това правителство ще успее да повиши доходите. Това предположи пред "Хоризонт" Петър Бакърджиев, председател на Института за правни анализи и изследвания (ИПАИ):

По отношение на реформите, които предстоят пред правителството и тяхната реализация, също съм скептик, защото премиерът, реализирайки за трети път участието си в изпълнителната власт на едно и също ниво, практически получава трети шанс да извърши така очакваните от българското общество реформи. Не вярвам, пропускайки първия и втория път, той сега да реализира тези реформи, защото ако имаше намерение да реализира такива реформи, той трябваше да го направи, а и такава възможност имаше доста отдавна.

Цялото интервю с Любомир Стефанов и Петър Бакърджиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна