Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна сигурност и българската култура – особености на взаимоотношенията

БНР Новини
Жерминал Чивиков, Екатерина Бончева и Митко Новков (отляво дясно) в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Темата за Държавна сигурност в днешното българско общество е отворена рана, която така и си зее без да бъде достатъчно компетентно и интензивно лекувана. А лечението за тази рана не може да бъде нищо друго освен публичност, публичност и пак публичност. Затова появата на поредният сборник с факсимилета на архивни материали с тема Снимка„Държавна сигурност и българското музикално изкуство”, както и останалите томове от поредицата, издавани от Комисията по досиетата, освен че радва, ни задължава да му обърнем достойно внимание. Още повече, че той открива пред нас сложните и понякога съвсем не хармонични взаимоотношения между офицерите и другите кадрови служители на Държавна сигурност и редовите български музиканти – проблем от съществено значение, тъй като разгръща опитите за намеса на Партията-държава в свободните творчески изяви на личността.
Обществените медии трябва да са много фино настроени към всякакви подобни факти, изобличаващи действията на репресивните органи на някогашната Народна република, защото това е единственият начин да се погледне в дълбочина към близкото минало и да се превърне то в отворена и прочетена страница, не в смачкан топ хартия, заметен под килима. Предаването „Премълчаната история” като социално отговорна част от Програма „Христо Ботев”, образователно-културната програма на Българското национално радио, си дава сметка за това, ето защо прави всячески усилия да раздвижи застоялостта на проблема, да хвърли, така да се каже, камък в блатото. Затова посветихме предаването на казуса „Държавна сигурност и българската култура”, надявайки се то да намери онези деликатни тъкани, които хем ги свързват, хем ги разделят.
Гости в предаването са Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и Жерминал Чивиков – журналист, публицист, изследовател на дейността на репресивните органи, сам пострадал от техните действия.





Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна