Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Военната ни промишленост има капацитет да произведе патрулните кораби и бронираната машина

Снимка: БГНЕС

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета. Българската военна промишленост има капацитет не само да ремонтира бойна техника, но има и капацитет да построи. И двата патрулни кораба могат да бъдат построени в България, както и бронираната машина - може да бъде организирано нейното производство в България.

Каракачанов коментира, че България не може да си позволи твърде скъпи самолети като например F-35. Решението трябва да бъде и експертно, и финансово издържано.

Въпросът е, първо, експертно и технически, второ, финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение.

Професионалната армия у нас няма да бъде премахната, но ще се даде възможност и за доброволна военна служба, коментира министърът:

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Както виждате, дебатът в Европа и в НАТО-вските държави за връщането на наборната военна служба тече отдавна. В някои от държавите – членки на НАТО наборната служба никога не е премахвана. Нека да има дебат в българското общество! Това е полезно.

Наборната военна служба всъщност дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. Както е записано в Конституцията - защитата на отечеството е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт, да не дава Господ, как неподготвените, необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си, коментира Каракачанов. На въпрос дали има смисъл от недобре финансирана и не добре оборудвана наборна армия, той отговори лаконично: 

Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, няма да е добре оборудвана и няма да е добре обучена?

В програмата за управление е предвидено въвеждането на военното обучение в училищата, изтъкна министърът на отбраната:

Подчертавам, че в сегашната програма за управление е записано - военно обучение в училищата и доброволна служба. Наборната военна служба е заради различните становища в обществото. Първо, трябва много добре да бъде планувано как може да се случи това и второ, да бъде проведен необходимият дебат в обществото. Общественото мнение в България е на страната на това да бъде възстановена наборната военна служба.

Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година, допълни той. Необходими са и преподаватели, които да извършват това обучение, и те трудно биха били открити за няколкото месеца до началото на 2017-2018 година, обясни той и се аргументира:

За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ. Така че започваме с въвеждането на военно обучение в училищата.

Каракачанов е категоричен, че не е необходимо преформулиране на стратегията за национална сигурност, но нейна актуализация е  наложителна почти ежегодно.

Министърът е категоричен, че гласуването против предложението няма да разклати управлението, тъй като от ГЕРБ са наясно с позицията на партньорите си.

В първия ден, в който седнахме да разговаряме след изборите на 26 март колегите от ГЕРБ са абсолютно наясно с нашата позиция, че ние сме против този елементарен популизъм - да се въвежда мажоритарната система. Тя е категорична и няма да бъде променена.

Ако някой реши, вместо да прави шоу, да прави политика, може да си направи партия и да влезе в политиката. Но така - да бъде налагана една избирателна система, без да има някакво нормално обсъждане и при ясния факт, че тя е тотално изкривена и несправедлива и би създала огромни пороци в България, тъй като знаете, че процесът на купуване на гласове в България бие всички европейски рекорди, извинявайте, но подобен евтин популизъм няма как да бъде одобрен от „Обединени патриоти“.

Въпреки че на референдума са гласували толкова много хора, решението от него не е задължително, според закона, категоричен е Каракачанов, който уточни, че гласовете са достатъчни, за да бъде разгледан законопроектът в НС. Първите внесени от "Обединените патриоти" закони за обсъждане в Народното събрание касаят сигурността на страната. Това са промени в Закона за МВР и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешни стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика“, допълни военният министър.

Във връзка с написаното от Радан Кънев, че кабинетът „Борисов“ 3 е поделен по влияние между Цветан Цветанов и Делян Пеевски, Каракачанов заяви: 

Г-н Радан Кънев е хубаво да пише разни работи, но е хубаво, като се яви на избори, да ги печели и след това да дава акъл. Човекът, който направи всичко възможно да разбие коалицията, в която участва, на три парченца и като ослепените Самуилови войници сега да се лутат в парламента, честно казано не ми е критерият, който може да ми дава разумни съвети.

Относно предложения от ВМРО министър - Нено Димов, той изтъкна, че повечето експерти са извън политическите партии и ако партиите продължават да се затварят в себе си и търсят политически назначения в администрацията, това означава, че изолират голяма част от обществото.

С какво Нено Димов няма квалификацията да бъде министър на екологията, запита Каракачанов и определи министъра като изключителен професионалист.

По темата за президентските избори във Франция Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. 

Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай унищожаван, защото точно в тази сложна ситуация ЕС е една институция, която може да предпази европейските държави, стига бързо и адекватно да вземе необходимите мерки към момента.

Каракачанов се обяви за ЕС на суверенните държави и ЕП, който може да създава закони.

Интервюто с Красимир Каракачанов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна