Андрей Ковачев: Голяма част от европейските граждани разбраха, че Европа не е безсмъртна

След Брекзит имаше ефект, обратен на ефекта на доминото

Андрей Ковачев
БГНЕС

Всички се радват, че един млад човек с идеи за реформи на Европейския съюз става президент на една от страните - основателки. Така евродепутатът Андрей Ковачев обобщи в предаването "Преди всички" реакциите след президентския вот във Франция:

Надеждите, свързани с Еманюел Макрон, са, че той наистина ще изпълни това, което казва – реформи за по-силна Европа в областите, където европейските граждани искат да видят повече Европа – сигурност, борба с тероризма, обща политика по миграцията, конкурентоспособност, работни места.

След Брекзит имаше тъкмо обратният ефект на ефекта на доминото – голяма част от европейските граждани разбраха, че Европа не е безсмъртна и това накара много от гражданите на Европа да застанат зад европейската идея, посочи още Ковачев.

Той увери, че в Брюксел се гледа изключително позитивно на новото българско правителство, а на предстоящото Българското председателство на Съвета на ЕС – с надежда:

В Председателството е най-важно съдържанието. С логистиката – коли, сгради, хотели – ще се справим. Най-важното е какво предлагаме на ЕС като председателство. Иначе с техническите въпроси българското правителство трябва бързо да се справи. Тук са призвани всички министерства, защото политиките на ЕС са във всички сфери. Всяко министерство залага и предлага приоритетите в съответния формат. 

Убеден съм, че новият български еврокомисар ще бъде отново силен български представител в Европейската комисия, заяви Ковачев преди оповестяването на българската кандидатура. По думите му, България може да получи и да има ресор като "Дигитализация и цифрова икономика". Запитан дали Мария Габриел е добър вариант, Ковачев коментира, че е убеден, че Габриел би се справила с подобна задача по най-добрия начин.

Цялото интервю на Силвия Великова с Андрей Ковачев чуйте в звуковия файл.

print Отпечатай
Свързани новини

Честваме Деня на Европа

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев , президентът Румен Радев , депутати и други официални лица ще присъстват на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз от 10 чaса, пред сградата на президентската институция, по..

обновено на 09.05.17 в 08:48
Още от категорията
Бойко Борисов и неговите колеги от Естония и Австрия - Юрий Ратас и Кристиан Керн

България настоява да бъде включена в "Берлинския процес"

България настоява да бъде включена в дипломатическата инициатива "Берлински процес", обяви преди да напусне заседанието на лидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов . "Берлинският процес" цели ускоряване на приемането на страните от Западните..

публикувано на 23.06.17 в 16:08
Прокопис Павлопулос и Румен Радев в Атина

София и Атина подкрепят европейската перспектива на Балканите

България и Гърция подкрепят членството на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че поддържат добри съседски отношения и уважават общата история. Около тази позиция се обединиха на среща в Атина гръцкият президент Прокопис Павлопулос и..

обновено на 23.06.17 в 15:48
Saab JAS-39 Gripen на унгарските ВВС

България започва преговори с Швеция за закупуването на бойни самолети

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството възнамерява да започне преговори за купуването на шведските изтребители „Грипен“. След двустранна среща с министър-председателя на Швеция Щефан Льовен в рамките на Европейския съвет в..

обновено на 23.06.17 в 15:10
Еди Рама

Седмица преди парламентарните избори албански политици обещават борба с корупцията

Тази седмица е последна от предизборната кампания в Албания, като парламентарният вот е тази неделя, предаде Ройтерс. Настоящият министър-председател на страната Еди Рама , който е и председател на управляващата Социалистическа партия, вярва, че Албания..

публикувано на 23.06.17 в 14:13

Пламен Христов и Кръстина Таскова доброволно ще се откажат от депутатския си имунитет

Народните представители от партия "Воля" Пламен Христов и Кръстина Таскова ще дадат доброволно депутатския си имунитет. Това обяви от името на двамата Пламен Христов в парламента, след като стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане..

публикувано на 23.06.17 в 13:42

Португалската оферта за Ф-16 не е класирана заради суми, които не са по възможностите ни

Португалската оферта за изтребители Ф-16 с логистичен пакет от САЩ не е била класирана заради плащане на суми, които не са по възможностите . Това заяви военният министър Красимир Каракачанов : Основното изискване беше разсрочено плащане - нещо,..

публикувано на 23.06.17 в 13:01

Е. Захариева: Не е вярно, че подкрепям затварянето на Радио България

Министърът на външните работи Екатерина Захариева заяви, че никога не е изразявала мнение за закриването на Радио България. Захариева коментира и изказването на Бетина Жотева , член на СЕМ, във връзка с журналистически въпрос за първоначалното..

публикувано на 23.06.17 в 12:20