България се включва в изследване, отразяващо картината на застаряваща Европа

Две хиляди души у нас ще бъдат изследвани в рамките на Паневропейска инициатива за проучване на застаряващите общества.

Ще се изследва жизнената история на тези две хиляди души – от детството нататък - условията, в които са израснали, семейната им среда, трудовите траектории, образованието, работата, деца и внуци. Стига се до пенсионирането и условията на живот след пенсиониране. Това обясни в предаването "Преди всички" координаторът на проекта от българска страна Екатерина Маркова от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

България има уникален шанс. Това изследване не се занимава толкова с нагласите на хората на 50 и повече години - относно стареенето и пенсионирането, а изследва техния живот. В България изследването стартира в началото на май и ще завърши в началото на септември.

Става дума за мащабен проект, който започва през 2004-та година в 11 държави и представлява панелно дълбочинно изследване на процесите на стареене: едни и същи хора се изследват в разстояние на две години. Фокус са хората на 50 и повече години. През тези години са изследвани около 120 хиляди души в цяла Европа. През 2017-а година Европейската комисия разширява финансирането и обхвата на изследването и включва 27 страни-членки и Израел, за да може да получи пълна картина на процесите във всяка една държава и да изгради своите политики на базата на данните.

Запитана какви са реалните отражения на изследването в европейските общества Екатерина Маркова коментира:

Например Словения е направила модификация в пенсионната си реформа на базата на това изследване. Много от държавите използват данни от това изследване във връзка със здравната политика и демографските стратегии, които изпълняват. Именно това се надявам да направят и нашите политици, имайки достъп до тези данни през 2018-а година. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията
Пламен Георгиев

КОНПИ: Искането на запор върху средствата на Прокопиев е заради приватизацията на "Каолин"

Причината за искането на запора на средствата на Иво Прокопиев е сделката за приватизацията на дружеството "Каолин" през 2000 година. Това обявиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).   След продажба на дружеството през 2012 г. той получава 150 милиона лв. Проверка на получените от него средства установява..

публикувано на 12.12.17 в 13:40

ГДБОП разследва нови случаи на незаконен износ на лекарства от България

В ГДБОП има информация за няколко случая на незаконен износ на лекарства, различни от задържаните при последната операция. Директорът на службата Ивайло Спиридонов обеща нови арести в тази насока: Ние знаем за други хора, които се занимават с такава дейност – те рано или късно ще си понесат своята отговорност. Това е една ниша, която се е образувала..

публикувано на 12.12.17 в 13:38

В Русия е разбита терористична група, планирала атентати по празниците

В Русия е разбита терористична групировка, планирала самоубийствени атентати по време на новогодишните празници и в рамките на кампанията за предстоящите президентски избори в страната.  Членовете на групата са от страни от Централна Азия, предаде ТАСС.  При акцията са иззети самоделни бомби, оръжие и боеприпаси. Ликвидирана е лаборатория за..

публикувано на 12.12.17 в 13:28

Един загинал и 18 ранени при експлозия в газов терминал в Австрия

Един човек е загинал, а 18 са ранени при експлозията в газовия разпределителен център в австрийския град Баумгартен, съобщи австрийското радио. Извикани са няколко пожарни екипи от близките градове. Полицията е отцепила района, като властите по-рано съобщиха, че ситуацията е овладяна. Говорител на пожарната съобщи, че експлозията е станала в участък от..

обновено на 12.12.17 в 13:24

Прокуратурата внася обвинителен акт срещу Даниел Митов и Христо Ангеличин

Софийската градска прокуратура (СГП) внася днес в Специализирания наказателен съд (СпНС) обвинителен акт срещу Даниел Митов – бивш министър на външните работи и Христо Ангеличин – бивш заместник министър на външните работи, става ясно от сайта на Прокуратурата. Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост. Даниел Митов е..

публикувано на 12.12.17 в 13:15

Фокуси и закони

Не е новина, че пътната полиция започва масови проверки за употреба на алкохол и наркотици. По-скоро новина е, че тези масови проверки ще обхванат едновременно всички страни членки на ЕС, което означава, че не сме сами нито във войната по пътищата, нито в опита за нейното прекратяване. Подробностите около спазването на законите по европейските пътища..

публикувано на 12.12.17 в 12:35

Ямболската болница има спешна нужда от кръв – група нула положителна

Ямболската болница има спешна нужда от кръв – група нула положителна. 30-годишен таксиметров шофьор е бил прострелян от клиенти снощи и е бил приет в болницата в тежко състояние с голяма кръвозагуба. След преливането на 6 банки кръв запасите от тази кръвна група драстично са намалели и затова болницата се нуждае от кръводарители.

публикувано на 12.12.17 в 12:30