Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в изследване, отразяващо картината на застаряваща Европа

Две хиляди души у нас ще бъдат изследвани в рамките на Паневропейска инициатива за проучване на застаряващите общества.

Ще се изследва жизнената история на тези две хиляди души – от детството нататък - условията, в които са израснали, семейната им среда, трудовите траектории, образованието, работата, деца и внуци. Стига се до пенсионирането и условията на живот след пенсиониране. Това обясни в предаването "Преди всички" координаторът на проекта от българска страна Екатерина Маркова от Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

България има уникален шанс. Това изследване не се занимава толкова с нагласите на хората на 50 и повече години - относно стареенето и пенсионирането, а изследва техния живот. В България изследването стартира в началото на май и ще завърши в началото на септември.

Става дума за мащабен проект, който започва през 2004-та година в 11 държави и представлява панелно дълбочинно изследване на процесите на стареене: едни и същи хора се изследват в разстояние на две години. Фокус са хората на 50 и повече години. През тези години са изследвани около 120 хиляди души в цяла Европа. През 2017-а година Европейската комисия разширява финансирането и обхвата на изследването и включва 27 страни-членки и Израел, за да може да получи пълна картина на процесите във всяка една държава и да изгради своите политики на базата на данните.

Запитана какви са реалните отражения на изследването в европейските общества Екатерина Маркова коментира:

Например Словения е направила модификация в пенсионната си реформа на базата на това изследване. Много от държавите използват данни от това изследване във връзка със здравната политика и демографските стратегии, които изпълняват. Именно това се надявам да направят и нашите политици, имайки достъп до тези данни през 2018-а година. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна