Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: Най-важният стратегически документ за българското земеделие е Поземленият кодекс

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Много е ясно какво трябва да се направи в този мандат, много е ясно какво земеделската общност и бранш са очаквали от нас, много е ясно какви са поетите ангажименти, така че всичко бих направила в този мандат, всичко това да се случи и изпълни. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по земеделие в парламента Десислава ТаневаТя увери, че ще бъдат положени усилия за приемането на Закона за браншовите организации:

Това е записано в програмата. Този закон ще бъде предложен на обсъждане и ще се опитаме отново в този мандат да го приемем.

Той е готов още от първия ми мандат като председател на комисията по земеделие. Тук разковничето е как да бъде регламентирана представителността на една организация, така че тя да бъде равнопоставен партньор в изпълнителната и законодателната власт. Това трябва да е ясно. Най-големият проблем е, че липсата на такава представителност на практика пречи земеделската общност в отделните си сектори и производства да постига успехи в преследването на своите интереси по отношение на проблемите в производството. И ако по-добре развити производства са постигнали определено обединение, то най-слабите сектори като животновъдството са далеч от представителност и обединение, което може да им носи успех в диалога с властите.

Един такъв закон ще срещне противоречиви мнения и от отделни организации, но най-големият проблем е, че организации като Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата са категорично против един такъв законопроект (проект за Кодекс за поземлените отношения – бел.ред.) и те имат мотиви за това.

Според Танева най-важният стратегически документ за българското земеделие е Поземленият кодекс и поземлените отношения. По повод това, че министърът в служебния кабинет Христо Бозуков сезира прокуратурата заради нарушения при обществени поръчки, свързани с изготвянето на Кодекса за поземлените отношения, Танева коментира:

В това няма нищо притеснително. Това не означава, че трябва да спрем да работим. Всяко спиране и крачка назад означава едно чиновническо отношение към земеделието. Аз ще положа всички усилия този акт да бъде завършен.

Хидромелиорациите и опазването от градушките са теми, които трябва да се продължат, ако ние имаме амбицията секторът да се управлява държавнически стратегически, а не като чиновници да изкараме поредния мандат, каза още Танева.

Предприятието за изграждането на противогардова защита с национално покритие е в състояние да бъде изградено в рамките на бюджета, с който Министерството на земеделието и храните разполага ежегодно, в рамките на тази и следващата година.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Десислава Танева чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна